De Block vindt protest ‘ongehoord’ – Plastisch chirurgen dreigen operaties niet meer uit te voeren

Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is een eerdere poging om het zogenaamde kiwimodel te lanceren mislukt © BelgaImage

Plastisch chirurgen blijven voor duizenden euro supplementen aanrekenen aan vrouwen die een borstreconstructie met eigen weefsel willen. Minister De Block reageert ontstemd. ‘Het gaat als arts toch niet alleen om het geld.’

Sinds begin juli is er een betere terugbetaling geregeld van een borstreconstructie met eigen weefsel na borstkanker of na een preventieve amputatie. De ingreep zelf werd al wel terugbetaald, maar tot voor kort betaalden patiënten ook nog een zogenaamd “esthetisch supplement” van 2.500 à 3.500 euro per borst. Sinds deze zomer mogen chirurgen in ziekenhuizen die een overeenkomst hebben met het Riziv geen esthetisch supplement meer aanrekenen.

‘Onwettelijk’

De Socialistische Mutualiteiten trekken nu aan de alarmbel: nog geen enkel ziekenhuis heeft de overeenkomst ondertekend, laat staan toegepast, zo staat te lezen in de Gazet van Antwerpen. “Als we op woensdag 19 oktober geen duidelijkheid hebben over de uitvoering van het akkoord, zullen we voor elke patiënt die nog zo’n esthetisch supplement moet betalen, naar de rechtbank stappen. Het aanrekenen daarvan is niet wettelijk – dat is het ook nooit geweest – en strookt niet met het gesloten akkoord”, zegt Paul Callewaert, algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteiten.

‘Geen operatie uit luxe’

Ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) reageert op Radio 1 ontstemd. ‘Ik heb veel respect voor het werk van chirurgen, maar het gaat als arts toch niet alleen om het geld. De erelonen liggen nu al heel hoog en dat moet volstaan.’ Ze kondigde aan dat ze maatregelen zal nemen, als de overeenkomst tegen eind deze maand niet wordt uitgevoerd.

De Block merkt op dat vrouwen die zo’n operatie ondergaan, dat niet uit luxe doen, maar om hun lichaam te herstellen. De minister zegt maatregelen te zullen nemen als de overeenkomst tegen eind deze maand niet wordt uitgevoerd.

Ook Marc Moens, de voorzitter van het Vlaams Artsensyndicaat, heeft kritiek op de plastisch chirugen, die zich niet willen schikken naar de nieuwe regels. ‘U bekladt het imago van vele duizenden collega’s’, zegt hij aan de VRT.

Plastisch chirurgen: “Maatregelen? Dan voeren we deze borstreconstructies niet meer uit”

“Als minister van Volksgezondheid Maggie De Block dreigt met maatregelen tegen de plastisch chirurgen, die volgens haar ‘ongehoorde supplementen’ aanrekenen, dan riskeert ze de chirurgen tot het standpunt te brengen dat ze borstreconstructies met eigen weefsel van de patiënte niet meer uitvoeren. Ze zullen dan hun toevlucht nemen tot andere, makkelijkere en minder risicovolle ingrepen.”

Dat heeft Gaëtan Willemart, voorzitter van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie (RBSPS) en van de Beroepsvereniging van Belgische Plastische Chirurgen (VBS), donderdag aan Belga verklaard.

“Ik ben zeer verbaasd om die reactie van minister De Block te vernemen”, reageert dr. Gaëtan Willemart. “Maar als ze dat doet, dan zal dit ertoe leiden dat de plastisch chirurgen deze vorm van autologe borstreconstructie, die zeer technisch is en zeer moeilijk, die vijf tot zes uur duurt en waar in regel meer dan één plastisch chirurg aan te pas komt, niet meer uitvoeren. De artsen zullen, gezien de condities waarin ze moeten werken, hun toevlucht nemen tot makkelijkere en minder risicovolle technieken.”

Dr. Willemart zegt dat er helemaal geen akkoord gesloten is met de chirurgen. “Sinds april zijn er geen contacten meer geweest.” Volgens de plastisch chirurgen wees een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) uit dat er sprake is van een “onderfinanciering” van de code voor borstreconstructie door middel van een DIEP-flap.

“Vanaf dat moment waren er inderdaad lange onderhandelingen waaraan we deelnamen. We waren niet veraf van het bereiken van een eerlijke en billijke overeenkomst. Jammer genoeg werden we op 20 april geïnformeerd dat deze herwaardering een onderdeel van een speciale overeenkomst zou vormen, met extra strenge, in onze ogen oneerlijke voorwaarden. Sindsdien zijn we niet meer gehoord.”

(Belga/RR/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content