Opkriktips voor een vlott(end)e relatie

17/10/12 om 16:01 - Bijgewerkt om 16:01

Samenleven is geen sinecure. Maar als je partner je ligt, dan geef je het beste van jezelf. Nuttige inzichten als assistentie.

1. Los een conflict op nadat je afgekoeld bent. Een verstandige time-out redt veel relaties.

2. Stel vast waarom en waarover je van mening verschilt. Dit is even cruciaal voor je positie als zelfstandig individu als voor je relatie.

3. Laat je gelijk los maar trek de grens bij beledigingen. Met een open hart voor je partner staan betekent niet hetzelfde als toestaan dat je wordt vernederd.

4. Leer naar elkaar luisteren. Vertel wat je nodig hebt om te kunnen luisteren. En maak duidelijk hoe jij wil dat naar jou wordt geluisterd.

5. Vermijd defensief reageren, want dan kan je geen nieuwe informatie opnemen of standpunten van 2 kanten bekijken.

6. Blijf onderhandelen over wie wat doet. Zeker als er kinderen zijn. Vermijd een patroon waarin je als ouders rechtlijnig tegenover elkaar staat.

7. Geen kritiek onder de gordel. Wie constructief is, richt zich op gedrag, niet op het veroordelen van karakter.

8. Geef minder ongevraagd advies. De dingen moeten echt niet gedaan worden op de manier van een van beiden. Hanteer de 5:1-verhouding in je reacties: 5 positieve tegenover maximaal 1 negatieve.

9. Jaag op doelen, niet op je partner. Een efficiënte manier om de dynamiek van achtervolger-afstandnemer te doorbreken, is je een tijdje op jezelf te richten.

10. Houd ruzies fair. Respecteer gevoeligheden zoals die over familie. Accepteer verzoeningsgebaren, bied excuses aan, maar eis er geen. Flexibiliteit wint altijd van brute kracht.

Lees meer in Bodytalk van deze maand.

Lees meer over:

Onze partners