Ons voedsel wordt steeds veiliger

© Thinkstock

Ook in 2012 ging de voedselveiligheid in België erop vooruit.

De voedselveiligheidsbarometer, gebaseerd op een dertigtal parameters, steeg in vergelijking met 2011 met 2,9 procent. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Het Voedselagentschap bleef in 2012 inzetten op vorming en preventie. Zo is het aantal operatoren in de voedingssector die beschikken over een gecertificeerd autocontrolesysteem gestegen tot bijna 20.000. Een autocontrolesysteem is door Europa verplicht, maar de certificatie ervan is dat niet.

Inspecties bij operatoren met een gecertificeerd autocontrolesysteem geven een opvallend beter resultaat: 93 procent had gunstige resultaten, tegenover 70 procent voor bedrijven zonder een gecertificeerd systeem.

Smiley

Operatoren die aan consumenten leveren en beschikken over een gecertificeerd autocontrolesysteem, kunnen de FAVV-smiley afficheren. Midden juni waren er 1.411 bedrijven met zo’n smiley.

Ook vorming zorgt voor betere controleresultaten. In 2012 volgden 580 horecabedrijven een opleiding, als alternatief voor een administratieve boete. Na een opleiding scoort 70 procent gunstig bij een opvolgingsinspectie, tegenover 52 procent wanneer geen opleiding gevolgd is.

Het Voedselagentschap voerde in 2012 meer dan 120.000 bedrijfsbezoeken uit. Daarbij werden 13.952 waarschuwingen en 4.387 pv’s van overtredingen opgesteld. In 123 gevallen werd de zaak tijdelijk gesloten, en in 1.601 gevallen werden levensmiddelen, dierenvoeders en bestrijdingsmiddelen in beslag genomen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content