'Onderwaterbevalling houdt heel wat gevaren in'

27/03/14 om 06:51 - Bijgewerkt om 06:51

Amerikaanse artsen waarschuwen voor de gevaren van een onderwaterbevalling. 'Zo'n bevalling verzacht misschien de pijn voor de moeder, maar ze verhoogt de kans op infecties en ernstige bloedingen.'

'Onderwaterbevalling houdt heel wat gevaren in'

© ThinkStock

"Er zijn onvoldoende bewijzen om te stellen dat een onderwaterbevalling voordelen inhoudt", stellen artsen van de American Academy of Peadiatrics en het American College of Obstetricians en Gynaecologists. Meer nog zo'n bevalling zou volgens de experts ernstige problemen voor de pasgeborene kunnen veroorzaken. Ze waarschuwen voor dodelijke infecties, ernstige bloedingen en verdrinking.

Toekomstige moeders kiezen voor een bevalling in het water omwille van het kalmerende effect. Watergeboortes winnen dan ook jaar na jaar aan populariteit in Nederland, schrijft de Nederlandse krant De Telegraaf. Het toenemende aantal aan onderwaterbevallingen baart professor Jeffery Ecker van de univesiteit Harvard zorgen.

Meer onderzoek

"Er moet nog meer onderzoek gebeuren, vooraleer vrouwen 'zorgeloos' kunnen bevallen in het water", klinkt het. "Vrouwen voelen zich comfortabel in het water tijdens de weeën, maar niet op het moment van de eigenlijke bevalling, wanneer het kindje wordt geboren."

Het rapport dat werd samengesteld door de medische artsen, raadt ziekenhuizen aan om enkel vrouwen waarbij op voorhand geen risico's werden vastgesteld, in water te laten bevallen. Daarnaast is het erg belangrijk om de vrouwen goed op te volgen en ze onmiddellijk uit het water te halen, moest een probleem zich voordoen, meldt het rapport. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners