Nootjes voor nootjes: verbeteren walnoten de zaadkwaliteit?

© istock

Een handvol walnoten is een lekkere brok gezonde voeding, maar verbeteren ze ook de zaadkwaliteit van mannen met een westers dieet?

Veel gezondheidsnieuws is fake. Of overdreven optimistisch en dus al even fout. Zoals het bericht dat walnoten de zaadkwaliteit zouden verbeteren. Leuk leesvoer, maar ook erg misleidend.

Geef mannen dagelijks 75 gram walnoten te eten en dat 12 weken lang. Controleer hun zaadcellen voor en na op kwaliteiten als aantallen, levendigheid, zwemkwaliteiten, misvormingen en chromosomale afwijkingen. Zet die resultaten naast die van een vergelijkbare groep van mannen die even lang geen noot aangeraakt hebben en weet dat het hele opzet financiële steun genoot van de Californische commissie voor walnoten. Hoeft het dan nog gezegd dat de noteneters beter af waren dan de anderen?

Voor alle kwaliteitskenmerken scoorde hun zaad hoger na 12 weken noten eten. De grootste verbetering in beweeglijkheid trad bovendien op bij mannen die daarin vóór de studie het slechtst scoorden. Op zich klinkt dat alles heel bemoedigend, alleen blijkt alle vooruitgang in concrete cijfers niet zo indrukwekkend en voor mannen die met hun zaad sukkelen en best een walnoot weten te smaken is dat een eerste domper op de oplaaiende feestvreugde.

Lekker en gezond, dat wel

En er volgen nog dompers, want in dit onderzoek ging het om jonge, gezonde mannen. Niet echt de doelgroep voor therapie, toch? Als man die niet verder komt dan hoop op nakomelingschap blijf je dus in de kou.

500 kcal per dag extra is heel veel energie voor een bedenkelijk effect.

Waarom het onderzoek ook niet langer laten lopen, bijvoorbeeld een jaar, en daarbij het verschil in aantal baby’s optellen. Want daar draait het uiteindelijk toch om: gezonde baby’s. Maar de kans op een betekenisvol verschil is bijzonder klein, omdat de toevoeging van walnoten aan de voeding slechts een piepklein fragment is van alles wat de zaadkwaliteit kan beïnvloeden. Én omdat zaadkwaliteit slechts één van de vele factoren is voor een succesvolle zwangerschap. Dan liever uitpakken met een kortlopend onderzoek en sprekende resultaten, die er uiteindelijk nauwelijks toe doen. Domper 3.

Volgt domper 4, want dagelijks 75 gram walnoten is niet niks. Het voert een ruime 500 kcal aan of 20 tot 25 procent van de dagelijkse energiebehoefte van een volwassen man. Dat is heel veel energie voor een bedenkelijk effect.

Kortom, een handvol walnoten is een lekkere brok gezonde voeding, daar niet van. Maar “to improve semen quality in men consuming a Western-style diet” is echt wel meer nodig dan dat.

500 kcal per dag extra is heel veel energie voor een bedenkelijk effect.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content