Nederlandse jeugdpsychiaters waarschuwen: ‘ADHD-medicijnen niet zonder gevaar’

ADHD © Istock

Nederlandse jeugd- en kinderpsychiaters luiden de alarmbel. ‘ADHD-medicijnen worden te vaak voorgeschreven. Het gebruik van middelen als Ritalin is niet zonder gevaar.’

In Nederland adviseren jeugd- en kinderpsychiaters om minder snel geneesmiddelen tegen ADHD voor te schrijven. ‘Zonder grondig onderzoek en zonder specifieke kennis worden de medicijnen aan kinderen voorgeschreven’, citeert het NRC Handelsblad een brief van de beroepsvereniging NVvP (Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie).

Ze verwijten niet alleen dokters dat ze te vaak opteren voor medicijnen, ook zijn ze kritisch voor de eigen beroepsgroep. Want psychologen schrijven geregeld ADHD-medicijnen voor zoals Ritalin (in België Rilatine) en Concerta.

De jeugdpsychiaters luiden de alarmbel als reactie op een rapport van de Gezondheidsraad. Daaruit bleek dat de het gebruik van ADHD-medicijnen bij kinderen tussen 4 en 18 jaar sinds 2004 was verviervoudigd.

Gepaste gedragsbehandeling

Het gebruik van middelen als Ritalin is volgens de psychiaters ‘niet zonder gevaar.’ Het ingrediënt methylfenidaat, kan de bloeddruk verhogen wat een risicofactor voor hart- en vaatziekten. ‘Rilatine is alleen passend bij een ernstige vorm van ADHD, onderzoek moet eerst aantonen dat het disfunctioneren van kinderen wel een gevolg is van ADHD’, verduidelijkt Robert Vermeiren, voorzitter van de afdeling kinderpsychiatrie van NVvP in de krant.

Bij mildere vormen van ADHD vragen de kinder- en jeugdpsychiaters om eerst te opteren voor een gepaste gedragsbehandeling. ‘Als die onvoldoende effect heeft, kan alsnog worden overgestapt op medicatie.’ (AVE)

Ook in België stijgt het gebruik van Rilatine. Bodytalk gaf eerder volgende duiding: Wat doet Rilatine met het brein?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content