Miljarden dollars aan kankerpillen in vuilnisbak

22/03/16 om 07:27 - Bijgewerkt om 07:27

Miljarden dollars worden in de Verenigde Staten bijna letterlijk in de vuilnisbak gegooid wanneer aangebroken pillendoosjes met medicatie tegen kanker worden weggegooid.

Miljarden dollars aan kankerpillen in vuilnisbak

© BELGA

De vaststelling komt bovendien niet van zomaar iemand, maar wel van onderzoekers van het gerenommeerde kankerinstituut Memorial Sloan Kettering in New York. Dit ziekenhuis telt meer dan 450 bedden oncologie en is wereldwijd gereputeerd. Het zijn die onderzoekers die hebben berekend dat alleen al in 2015 de kosten van weggegooide geneesmiddelen tot 3 miljard dollar zullen oplopen. Het zijn bovendien die verspilde pillen die er mee voor zorgen dat de overheid heeft besloten dat er flink moet gesnoeid worden in de kosten van de gezondheidszorg.

Vraag is echter hoe die kosten kunnen gereduceerd worden. Dat zou, volgens de onderzoekers, niet zo gemakkelijk zijn. Enerzijds zijn het de geneesmiddelen zelf die tot 15.000 dollar per maand kunnen kosten, 'duizend keer de prijs van goud'. Anderzijds zijn er de aangesproken geneesmiddelendoosjes die niet tot de laatste pil worden gebruikt.

Onze partners