Medicinale cannabis alleen verkrijgbaar via ziekenhuisapotheek

08/02/16 om 16:40 - Bijgewerkt om 16:40

Medicinale cannabis is vanaf maart te koop in België. Maar de patiënt zal die niet in de gewone apotheek kunnen kopen, enkel via de ziekenhuisapotheek.

Medicinale cannabis alleen verkrijgbaar via ziekenhuisapotheek

Maggie De Block © Belga

Vorige zomer hakte minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) de knoop door en werd medicinale cannabis onder strikte voorwaarden ook beschikbaar in ons land. Vanaf maart zouden patiënten met een voorschrift die ook hier kunnen kopen. Maar de patiënt zal die niet in de gewone apotheek kunnen kopen, enkel via de ziekenhuisapotheek.

Medicinale cannabis is al sinds vorige zomer leverbaar in ons land, maar de effectieve beschikbaarheid ervan is voor de volgende weken, vermoedelijk begin maart. Alleen mag het middel niet via de officina-apotheek (erkende openbare apotheek) aan de klant worden verkocht. De patiënt kan het enkel via de ziekenhuisapotheek bekomen.

Vorig jaar kondigde minister De Block aan dat ze medicinale cannabis - een spray van cannabidiol en tetrahydrocannabiol - in ons land wilde legaliseren. De voorwaarden waren echter zeer strikt: de therapeutische indicatie werd beperkt tot de behandeling van symptomen bij volwassen patiënten met matige of ernstige spasticiteit vanwege MS en alleen zij die niet reageren op andere medicatie tegen spasticiteit mogen het middel proberen. Pas als ze een proefbehandelingsperiode hebben doorlopen en er klinisch significante verbetering is, mogen zij verder medicinale cannabis gebruiken. Het middel moet bovendien door een neuroloog worden voorgeschreven.

Het Koninklijk Besluit (KB) dat de verkoop van medicinale cannabis moet toelaten, is ondertussen verschenen. Maar dat zal alleen via de ziekenhuisapotheek kunnen. Het bedrijf dat het geneesmiddel op de markt brengt, heeft - volgens het Riziv - geen publieksprijs aangevraagd. "Dat geeft duidelijk aan dat het gebruik ervan tot het ziekenhuismilieu beperkt is", besluit het Riziv.

Onze partners