Marihuana remt groei en vervroegt puberteit bij jongens

26/05/15 om 11:17 - Bijgewerkt om 11:48

Jongens die marihuana roken zitten sneller in hun puberteit en groeien trager dan jongens die de drugs nooit hebben gebruikt.

Marihuana remt groei en vervroegt puberteit bij jongens

© Thinkstock

Marihuana remt de groei en zorgt ervoor dat jongens sneller in hun puberteit terechtkomen, blijkt uit onderzoek van de Pir Mehr Ali Shah Agriculture University Rawalpindi in Pakistan.

Wetenschappers bestudeerden de levels van hormonen die te maken hebben met groei en puberteit. Ze onderzochten het bloed van 220 niet-rokende en 217 marihuanaverslaafde jongens. De levels van puberteit gerelateerde hormonen zoals testosteron en luteïniserend hormoon (LH) waren verhoogd bij de rokers. De groeihormoonlevels lagen dan weer lager bij deze groep.

Ook werd opgemerkt dat de niet-rokers gemiddeld vier kilogram meer wogen en bijna twaalf centimeter groter waren tegen hun twintigste. Het onderzoeksteam bekeek ook het effect dat wiet roken heeft op de levels van het stresshormoon cortisol. Hieruit bleek dat de rokers aanzienlijk meer cortisol hadden dan de niet-rokers.

Het onderzoek werd gepubliceerd door de European Society of Endocrinology.

Wijdverspreid in Europa

Marihuana is de meest wijdverspreide illegale drug in Europa. Naar schatting hebben 80,5 miljoen Europeanen het minstens een keer in hun leven gebruikt. Het laatste rapport van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA) onthult dat marihuana het meest wordt gebruikt door 15- tot 24-jarigen, en dan vooral door jongens.

Vorige studies keken reeds naar het effect van wiet roken bij volwassen ratten en mensen. Deze studie is echter de eerste die naar de effecten bij puberale jongens keek. (Andreas De Nutte)

Lees meer over:

Onze partners