Hoe gezond is het hebben van een hond?

© istock

Je hoort het vaak: honden zijn gezond, want ze zetten aan tot beweging. De waarheid is genuanceerder dan dat, voor het baasje én voor het beestje.

Het lijkt logisch: wie de hond uitlaat, beweegt en wordt gezonder. Maar de ene hond is de andere niet. En dat geldt ook voor hun baasjes. De chihuahua van Paris Hilton gaat mee in de handtas. Van wandelen is geen sprake. Bij haar waarschijnlijk ook niet.

Hoe groter de hond, hoe meer en intenser hij uitgelaten wordt? Nee, er speelt meer dan dat. De sierlijke afghanen, grote en sterke jachthonden met een lange, fijne vacht die veel verzorging nodig heeft, zijn de kneusjes, volgens een Brits onderzoek van 12.000 rashonden (geen blaffers van twijfelachtig komaf hier, dat spreekt). Van de 70 soorten werden zij het minst uitgelaten, ook al kunnen ze meer dan één flinke renbeurt per dag goed gebruiken. Kleine schoothondjes kwamen er ook maar bekaaid af. Rassen zoals Engelse setters, foxhonden, Ierse setters en jachthonden scoorden hoger, maar toch kreeg 53procent van de honden te weinig lichaamsbeweging, volgens de richtlijnen voor honden (ja, die bestaan). Over hun baasjes geen uitspraken, maar het onderzoek stemt niet hoopvol.

Met de auto naar de loopweide

Honden met overgewicht zijn nog slechter af. Hoe meer overgewicht, hoe minder er gewandeld wordt. Over een mogelijke gelijkenis tussen hond en baas zullen we het maar niet hebben.

Hondenweiden en grote, afgesloten vrije loopzones helpen niet noodzakelijk. De honden kunnen zich flink uitleven, maar hun baasjes rijden er meestal met de auto naartoe, doen niet meer dan wat keuvelen met andere hondenliefhebbers of drentelen rond in de buurt van de poort. Hun beweging is minimaal.

Maar het is niet al droefenis. Baasjes die te voet met hun hond naar een loopweide gaan, stappen ook in die zone meer rond dan baasjes die met de auto komen.

Sommige baasjes bewegen dus meer dankzij hun hond, maar we mogen de zegeningen zeker niet overdrijven. Vermoedelijk is het effect het grootst bij mensen die graag wandelen, en de hond beschouwen als een trouwe gezel. En zit het hem dus allemaal in de aard van het beestje.

Kinderen met een hond hebben andere darmbacteriën

Uit Canadees onderzoek blijkt dan weer dat er een verband is tussen kinderen met huisdieren en de aanwezigheid van bacteriën die een rol spelen bij obesitas.

Onze darmflora bestaat uit een enorme hoeveelheid bacteriën, waarvan de samenstelling langzaamaan ontrafeld wordt. Het Canadees onderzoek stelt vast dat zuigelingen van 3 tot 4 maanden die van bij de geboorte opgroeien met een huisdier deels andere darmbacteriën hebben. De verschillen zouden vooral te maken hebben met 2 bacteriesoorten die in verband gebracht worden met overgewicht: ruminococcus en oscillospira.

Eerder onderzoek toonde aan dat de darmflora van mensen met obesitas minder ruminococcus en oscillospira bevatten. Maar een verband is daarom nog geen oorzakelijk verband. ‘Tot op heden heeft geen enkel onderzoek duidelijk aangetoond dat deze bacteriën een invloed uitoefenen op het risico op obesitas’, zegt professor Patrice Cani, onderzoeker aan het Louvain Drug Research Institute van de UCL. Het zijn ook niet de enige bacteriën die in verband gebracht worden met obesitas. ‘We hebben ook al een verband gevonden tussen akkermansia en obesitas.’

Voor het onderzoek werden tussen 2009 en 2012 746 kinderen gevolgd, waarbij hun ontlasting regelmatig geanalyseerd werd om de darmflora te bestuderen. Bij meer dan de helft van de kinderen was er contact met een hond of kat tijdens het laatste trimester van de zwangerschap en/of tijdens de eerste 3 levensmaanden. Men stelde vast dat de invloed van huisdieren op de aanwezigheid van de twee bacteriën opmerkelijk was, ongeacht de bevallingswijze. De media namen dat nieuws over met de melding dat honden en katten tegen obesitas zouden beschermen, wat erg voorbarig is. Dat besluit trekt het onderzoek niet.

Wat moeten we dan wel onthouden? ‘Dat er een verband bestaat tussen de aanwezigheid van honden en katten als huisdier en een darmflora met een verhoogde hoeveelheid van een aantal types bacteriën’, zegt prof. Cani. ‘En dat in de darmflora van zwaarlijvige mensen bepaalde bacteriestammen in verschillende hoeveelheid aanwezig zijn. Meer niet, want het oorzakelijke verband tussen huisdieren en de preventie van obesitas moet nog bewezen worden.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content