Elektronische sigaret binnenkort gereglementeerd en legaal

26/01/16 om 04:33 - Bijgewerkt om 04:33

Na de ondertekening van een KB door de koning, die binnen enkele weken wordt verwacht, zal de elektronische sigaret legaal zijn in België.

Elektronische sigaret binnenkort gereglementeerd en legaal

© Belga

Dat meldt het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

Het KB was nodig, aldus heet kabinet, want het gebruik en de verkoop van die sigaret bevonden zich tot nu toe in een grijze zone. Bovendien past het KB ook in het tabaksontmoedingsbeleid van de regering-Michel. Het kabinet-De Block wijst op een advies van de Hoge Gezondheidsraad, die besloot dat de e-sigaret nicotine bevat, maar geen teer, en deel kan uitmaken van zo'n beleid. "Andere maatregelen binnen dat beleid zijn het terugbetalen van geneesmiddelen of sessies bij tabakologen", aldus het kabinet.

Niet bij apotheek

CD&V had er vorige week nog voor gepleit om ook op de elektronische sigaretten accijnzen te heffen, maar dat heeft het KB niet gehaald. "Maar de e-sigaret moet wel aan alle voorwaarden voldoen als de tabakssigaret wat betreft reclame, waarschuwingen op pakjes...", aldus het kabinet De Block. Een van de gevolgen van het KB is dat de e-sigaret met nicotine in het gewone circuit, dus niet bij de apotheek, te koop zal zijn. Daarvoor gelden wel een aantal voorwaarden. Zo mogen de patronen een maximumvolume hebben van 2 milliliter en mag de nicotinehoudende vloeistof niet meer dan 20 milligram nicotine per milliliter bevatten. Onlineverkoop is verboden, en de leeftijdsgrens ligt zoals bij tabak op 16 jaar.

(Belga/RR)

Onze partners