'Dubbel zoveel Alzheimerpatiënten over 20 jaar' (Van Broeckhoven)

07/09/11 om 10:49 - Bijgewerkt om 10:49

Wereldwijd zouden er vandaag 36 miljoen dementerenden zijn. Volgens de Antwerpse hoogleraar moleculaire biologie Christine Van Broeckhoven is dat een onderschatting van het werkelijke aantal.

'Dubbel zoveel Alzheimerpatiënten over 20 jaar' (Van Broeckhoven)

© Image Globe

Wereldwijd zouden er vandaag 36 miljoen dementerenden zijn. Volgens de Antwerpse hoogleraar moleculaire biologie Christine Van Broeckhoven is dat een onderschatting van het werkelijke aantal. 'En als er niets gebeurt, zal het aantal om de twintig jaar verdubbelen.' Aan de vooravond van Wereld Alzheimerdag vertelt de topwetenschapster in een interview met Knack dat het optimisme over het alzheimeronderzoek al een tijdje verdwenen is.

'De wetenschap heeft de complexiteit van de hersenen onderschat. Daarnaast is er veel te weinig rekening gehouden met de andere vormen van dementie en met de verschillende oorzaken van Alzheimer. Waarschijnlijk zijn ook heel veel zaken die vroeg in het leven optreden mee verantwoordelijk', zegt Van Broeckhoven.

Ze noemt drugs, chemotherapie, milieu, anesthesie, maar ook obesitas en diabetes. Om alle niet-erfelijke boosdoeners tot een minimum te beperken, zou er een doorgedreven wetenschappelijk onderzoek moeten komen.

'Vandaag krijgen de neurowetenschappen in hun geheel maar 5 procent van het budget dat wordt vrijgemaakt voor onderzoek naar kanker en hart- en bloedziekten. 'Mochten we over dezelfde budgetten beschikken, dan zouden we de levenskwaliteit binnen de vergrijzing gevoelig kunnen verlengen. Nu doen we aan hersteltherapie met een medicijn dat bij 10 procent van de patiënten de doorstroming van informatie voor gemiddeld een half jaar of een jaar verbetert of stabiel houdt. Wat we zouden moeten doen, is preventief te werk gaan, zodat er minder hersencellen afsterven. Zolang we daar niet in investeren, zijn we bezig met iets heel morbide: iedereen overleeft kanker en hartinfarcten. Zo worden de mensen binnengeleid in de risicogroep op dementie. En vervolgens sluiten we hen uit.' (HCA)

Info: 21 september Wereldalzheimerdag. De Belgische activiteiten in de aanloop daar naartoe vindt u op www.alzheimerliga.be en www.alzh.org.

Onze partners