Astrid Wittebolle
Astrid Wittebolle
Astrid Wittebolle selecteert voor u de site van de dag.
Opinie

11/01/12 om 20:19 - Bijgewerkt om 20:19

Gemini in hoge resolutie

De race naar de maan, loepzuiver.

Neil Armstrong zette in 1969 als eerste mens voet op de Maan. Maar aan die memorabele gebeurtenis gingen jaren van onderzoek en training vooraf. Tussen 1961 en 1969 testte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA niet alleen de raketten en de verschillende modules, maar ook de ingewikkelde procedures die moesten leiden tot de maanlanding zelf.

Het Gemini-project, dat in 1964 startte, al een heel stuk gesofisticeerder dan het Mercury-project dat eraan voorafging. En het effende het pad voor de Apollo-missies.

Tijdens de Gemini-missies werden ruimtewandelingen uitgevoerd, de terugkeer naar de aarde (door de atsmofeer) werd getest, het 'rendez-vous' tussen de landingsmodule en het 'moederschip' en uiteraard ook de langdurige menselijke aanwezigheid in de ruimte. Gemini heeft heel wat primeurs op zijn palmares: de eerste boordcomputer, om er maar eentje te noemen.

Tijdens de missies werden massa's foto's genomen. Die zijn nu in hoge resolutie samengebracht op March to the Moon, de website die de verovering van de maan documenteert. Het resultaat is adembenemend.

Onze partners