Dirk Draulans

Dieren kalmeren met een pil

Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Steeds meer mensen pompen hun huisdieren vol pillen. Een kwalijke trend.

Dat mensen het succesvolle domesticatieproces van honden en katten soms zo ver drijven dat ze van hun huisgenoten surrogaatmensjes willen maken, is geen nieuws. Het is ook niet erg. De meeste honden en katten lijken er niet onder te lijden, zolang ze hun eigenheid wat kunnen bewaren. Je moet een actieve hond natuurlijk niet opsluiten in een klein stadsappartement, en je moet je kat niet straffen omdat ze een vogel heeft gevangen.

Honden en katten zijn vanuit biologisch standpunt veel succesvoller dan de wilde versies waaruit ze zijn voortgesproten, omdat ze in het zog van de mens de wereld veroverd hebben. Domesticatie is nuttig voor de overleving van een diersoort. Het proces ontstond waarschijnlijk als gevolg van de noodzaak om potentieel gevaarlijke dieren, zoals wolven en luipaarden, goed te leren doorgronden als we wilden overleven als kwetsbare prehistorische mens zonder geweren.

Voor veel mensen zijn huisdieren een attribuut geworden, dus niet iets dat er zomaar is als onderdeel van het meubilair. Voor kinderen kan een dier een speeltuigje zijn, voor alleenstaande mensen het enige gezelschap dat ze nog hebben. Veel mensen voelen zich niet langer alleen met een diertje in huis. Dat ze hun beest dan goed verzorgen, is evident. Het is niet nodig een hond een jasje aan te doen als hij uit wandelen moet, maar als hij het niet erg vindt om het te dragen kan het ook geen kwaad.

Maar wat blijkt? Men is de huisdierenwereld sluipend aan het medicaliseren. Net als mensen tegenwoordig wordt aangepraat dat ze allerhande pillen nodig hebben om zich goed te voelen, gebeurt hetzelfde voor hun dieren. Farmaceutische bedrijven hebben de lucratieve markt van de thuisverzorging van dieren ontdekt, en produceren aan steeds hoger tempo middelen om depressie en dementering bij honden en katten te bestrijden, en pillen om ze te kalmeren. Die moeten verkocht worden, dus worden dierenartsen bestookt met brochures over de wondermiddelen die het leven van hun klanten kunnen vergemakkelijken.

Of het om een te uitbundig blaffende hond gaat, of om een kat die maar niet in haar bak wil plassen, er wordt een medicament voor gepresenteerd. Sommigen zien het groot. Het verhaal circuleert dat een farmaceutisch bedrijf publiciteit maakt voor een geneesmiddel voor huisdieren onder de slogan: Herprogrammeer Uw Hond. Alsof het niet volstond dat we dieren zo kneedden dat we ze in huis konden halen. Nu willen sommigen ze ook zo kneden dat ze alleen nog doen wat wij op prijs stellen. De mening van de dieren kan uiteraard niet gevraagd worden.

Al die moeilijk definieerbare aandoeningen bij de mens, zoals ADHD, worden in stijgende mate ook voor dieren beschreven. Het is evident dat dieren hun karakter hebben, en dat ze niet allemaal even weerstandig zijn tegen de druk van het leven in een moeilijke situatie. Het is evident dat een dier dat bang is van zijn baas, onder stress komt te staan. Maar om dat allemaal op een grote hoop te gooien en massaal met pillen te gaan behandelen, is een brug te ver.

Als een kind wat zenuwachtig is, heeft het misschien te maken met het feit dat het te veel voor de televisie of aan zijn playstation zit. Stuur het de tuin in, in plaats van het rilatine te geven. Als je hond buiten wilt en jij niet, laat hem dan gaan in een afgeschermde tuin, in plaats van hem met een pil lam te leggen. Als je er niet tegenkunt dat een dier een dier is, leg dan een tochthond in je kamer, of een van die bijna perfecte pluchen modellen van een hond of een kat die zich in niets onderscheiden van de echte versies, behalve dat ze niet plassen of lawaai maken.

Het is ergerlijk dat een sector die al goed verdient, een markt creëert die steunt op het grote aantal wezens dat zelf niet kan beslissen of ze al dan niet aan de pil willen. Als mensen het goed voor hebben met hun beesten, blijven ze ervan af. Tenzij in omstandigheden dat de dieren echt ziek zijn, en dat een behandeling nuttig is voor hun genezing. Maar dieren ziektes aanpraten om pillen te kunnen verkopen, is geen gezonde strategie.

Dirk Draulans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content