Vlaamse Cultuurprijs Jeugdliteratuur voor Els Beerten

01/03/13 om 16:15 - Bijgewerkt om 16:15

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur 2011-2012 overhandigd aan schrijfster Els Beerten. Vandaag begint ook de Jeugdboekenweek.

Vlaamse Cultuurprijs Jeugdliteratuur voor Els Beerten

© Mirjam Devriendt

De jury huldigt Els Beerten omdat ze met haar roman 'Allemaal willen we de hemel' de cocon van de jeugdliteratuur doorbreekt. De uitreiking in de Kopergietery in Gent ging gepaard met de start van de Jeugdboekenweek 2013, een organisatie van Stichting Lezen. De prijs zelf is goed voor een bedrag van 12.500 euro.

'Allemaal willen we de hemel' speelt zich af tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. De roman is een noodlotsverhaal over liefde, vriendschap, loyaliteit en verraad dat draait rond Jef, zijn zus Renée en hun broertje Remi die opkijken naar hun vriend Ward. Drie adolescenten en een kind, omringd door ouders, leraars, vrienden en dorpsgenoten. Het zijn gewone mensen in een ongewone situatie: de Tweede Wereldoorlog. Auteur Els Beerten kruipt elk hoofdstuk in de huid en de gedachtewereld van één van de kinderen. Zo laat ze zien hoe de oorlog iedereen dwingt om keuzes te maken.

Volgens Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege bewijst 'Allemaal willen we de hemel' hoe flinterdun of artificieel de grens tussen een adolescenten- en volwassenenroman soms is: "Dit verhaal, over oorlog en de verregaande gevolgen ervan, grijpt alle leeftijden naar de keel en verdient, zeker in dit Jaar van het Voorlezen, om 'voortgelezen' en doorverteld te worden."

Met deze prijsuitreiking start de Jeugdboekenweek 2013, het grootste kinderboekenfestival van het land. De Jeugdboekenweek loopt nog tot 17 maart en draait rond het thema 'tijd'. Twee weken lang organiseren scholen, bibliotheken, boekhandels en cultuurcentra allerlei activiteiten om de mooiste boeken voor kinderen in de kijker te zetten.

(Bron: persbericht) FH
Lees meer over:

Onze partners