VBK Uitgeversgroep komt in handen van personeel

26/09/12 om 13:33 - Bijgewerkt om 13:33

De uitgeefgroep van onder meer Stefan Brijs, Dimitri Verhulst en Geert Mak komt in handen van management en medewerkers.

VBK Uitgeversgroep maakt zich los van NDC/VBK, dat ook educatieve boeken en kranten publiceert. De verzelfstandiging van de groep komt niet als een verrassing. Op advies van consultants van KPMG werd de holding vorig jaar uitgekleed omdat die geen meerwaarde bleek te bieden. Vervolgens drong huisbankier ING aan op de verkoop van haar aandelen ter waarde van 90 miljoen euro die het in 2010 had gekocht om de schuldenlast van NDC/VBK te verlichten. Daarna kondigde de directie begin dit jaar aan te onderzoeken wat het beste was voor de toekomst van de verschillende bedrijfsonderdelen.

De gekozen vorm van een overname door het personeel is wél verrassend. Weinig uitgeverijen en al helemaal geen concern zijn in handen van de medewerkers zelf. Hooguit is de directie ook (deels) eigenaar, zoals bij Lannoo en vrijwel alle zelfstandige uitgeverijen zoals Van Halewyck en Borgerhoff & Lamberigts het geval is.

'Wij hebben alle opties bekeken en gemeend dat dit de beste optie is,' licht VBK-directeur Wiet de Bruijn toe. 'De uitgeverij is een mensenbedrijf. Mensen zijn heel belangrijk voor hun creativiteit en de omgang met auteurs. Het zijn onze uitgevers en marketeers die het doen.'

De Bruijn wil echter niet zeggen waarom overname door het personeel beter is dan overname door een investeerder of een andere uitgeverij of een management buy out. Waarschijnlijk spelen de slechte marktomstandigheden een rol. Bij verkoop zou de prijs van VBK Uitgeversgroep te laag zijn. Bovendien zou overname door een ander concern als WPG en Lannoo leiden tot bezwaren van de Nederlandse mededingingsautoriteit, waardoor de groep moet worden opgesplitst.

De verzelfstandiging gaat in op 1 november. Het personeel is eerder deze week ingelicht en krijgt binnenkort de mogelijkheid om een participatie in VBK Uitgeversgroep te kopen. Details kan en wil De Bruijn nog niet geven: hoe dat praktisch in zijn werk gaat, hoeveel een participatie kost en of het aandeelhouderschap is gemaximaliseerd. Evenmin is duidelijk of auteurs een aandeel in hun eigen uitgeverij kunnen verwerven. ING krijgt een minderheidsbelang in het bedrijf - maar ook hoe groot dat is, houdt De Bruijn voor zich, die wel zegt zelf ook een participatie te kopen.

VBK Uitgeversgroep bezit in Vlaanderen Linkeroever uitgevers en een verkoopkantoor dat de uitgaven van de Nederlandse uitgeverijen in Vlaanderen verdeelt. Dat zijn onder meer Ambo/Anthos (Herman Koch, Saskia Noort), Van Dale, Luitingh-Sijthoff (Stephen King, Jill Mansell), Atlas Contact (Haruki Murakami), Kosmos (Jamie Oliver), Veen Media (magazines) en de levensbeschouwelijke uitgeverijen AnkhHermes en Kok.

'Het is de bedoeling dat de groep als geheel bij elkaar blijft,' zegt De Bruijn. 'Naar retailers als Bruna en Bol.com kunnen we dan een breed aanbod blijven voeren, gezamenlijk acties voeren en goed inspelen op de sterk veranderende markt.' Bovendien denkt hij dat de synergie tussen de verschillende uitgeverijen nog veel groter kan. 'Kosmos geeft Jamie Oliver uit en Veen Media het tijdschrift "Jamie". Daarvan zijn nog veel meer voorbeelden van te bedenken voor de toekomst.'

Maarten Dessing

Lees meer over:

Onze partners