Umberto Eco begint nieuwe uitgeverij om Berlusconi's Mondadori te bekampen

26/11/15 om 08:08 - Bijgewerkt om 08:14

'La nave di Teseo' of 'Het schip van Theseus' heet het nieuwste speeltje van Umberto Eco in zijn strijd tegen de monopolievorming in de Italiaanse uitgeverijwereld door de familie Berlusconi.

Umberto Eco begint nieuwe uitgeverij om Berlusconi's Mondadori te bekampen

Umberto Eco wordt nu ook uitgever. © Belga (via EPA)

Net nu Maria Berlusconi, dochter van Silvio, uitgeverij Mondadori van Berlusconi versterkt heeft met de overname van uitgeverij Bompiani, geeft Umberto Eco te kennen dat hij zelf met een literaire kwaliteitsuitgeverij in de contramine wil gaan.

Grootheidswaanzin

De 83-jarige Eco gaf er in zijn nieuwste roman 'Het nummer nul' Silvio Berlusconi nog van langs. Zijn grootheidswaanzin, aldus Eco, heeft het failliet van de Italiaanse politieke kaste bezegeld. Dat Berlusconi's familie nu ook in de wereld van literaire uitgeverijen superdominant wil worden, zint Eco niet.

Berlusconi bezit uitgeverij Mandadori dat momenteel wordt gerund door dochter Maria. Zij wil Mondadori nog toen groeien en voert een agressieve overnamepolitiek. Nieuwste parel aan de kroon is de gerenommeerde kwaliteitsuitgeverij Bompiani bij wie onder anderen Svetlana Aleksijevitsj, de nieuwste Nobelprijswinnaar Literatuur, uitgeeft.

Schip van Theseus

Eco, die bij uitgeverij La Feltrinelli sinds jaar en dag onderdak is, besloot samen met enkele vrienden én zijn voormalige uitgeefster Elisabetta Sgarbi zelf een uitgeverij uit de grond te stampen en vond al onmiddellijk Sandro Veronesi, Hanif Kureishi, Michael Cunningham en Tahar Ben Jelloun bereid om mee te stappen in zijn nieuwe uitgeverij 'La nave di Teseo' ('Het schip van Theseus').

Essayist Claudio Magris zou ook de rangen komen vervoegen en Eco hoopt dat bestsellerauteurs als Michel Houellebecq en Thomas Piketty eveneens de overstap naar zijn schip zullen wagen. Dan pas krijgt het genoeg kritische massa om in de voetsporen van de Griekse halfgod Theseus ook de sterkste stormen te overleven.

Frank Hellemans

Onze partners