Nieuwe roman Umberto Eco neemt Silvio Berlusconi op de korrel

05/01/15 om 08:24 - Bijgewerkt om 08:24

Een van de absolute boekentoppers voor het komende voorjaar is ongetwijfeld 'Het nummer 0', de eerste echt actuele roman van Umberto Eco die zich afspeelt in de 20e eeuw tegen de achtergrond van de opkomst van Silvio Berlusconi.

Nieuwe roman Umberto Eco neemt Silvio Berlusconi op de korrel

De nieuwe roman van Umberto Eco is gesitueerd in het Milaan van Silvio Berlusconi in 1992. © Belga (via EPA)

Het is ondertussen al vier jaar geleden dat de Italiaanse semioticus en speelvogel Umberto 'Naam van de Roos' Eco nog eens een historische roman afleverde.

Eerste actuele roman van Eco

'Het nummer nul' wordt in de prospectus van uitgeverij Prometheus aangekondigd als de eerste actuele roman van de 82-jarige Eco na 'De begraafplaats van Praag' (2011) dat in de 19e eeuw was gesitueerd en, eerlijk gezegd, niet helemaal kon overtuigen. Benieuwd of Eco met deze satire op de Italiaanse journalistiek én politiek ten tijde van de opkomst van Silvio Berlusconi dat wel zal kunnen.

Berlusconi's megalomanie

Voor de Nederlandse vertaling moeten we nog wachten tot maart 2015. 'Numero zero', het Italiaanse origineel, verschijnt al op vrijdag 9 januari.

Berlusconi, en met hem de hele Italiaanse politieke klasse, zouden door Eco in zijn nieuwste roman zwaar worden gehekeld.

Berlusconi, en met hem de hele Italiaanse politieke klasse, zouden door Eco in zijn nieuwste roman zwaar worden gehekeld. © belga

De korte inhoud van 'Het nummer nul' doet alleszins het beste verhopen: twee gesjeesde journalisten werken samen aan een tweederangs roddelkrantje ten tijde van de opkomst van Silvio Berlusconi in 1992. Het is te verwachten dat Eco met deze nieuwe historische roman van bijna 200 pagina's niet alleen de journalistiek dus de mantel zal uitvegen, maar vooral en op de eerste plaats Berlusconi's megalomanie en het verval van de Italiaanse politieke kaste tout court.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners