Ruth Joos in jury Prijs der Nederlandse Letteren 2012

22/02/12 om 09:14 - Bijgewerkt om 09:14

Verder vertelt Koen Stassijns over Waalse poëzie en gaat Tom Lanoye op tournee met 'Heldere hemel'.

Ruth Joos in jury Prijs der Nederlandse Letteren 2012

© Boek.be

Taalunie installeert jury Prijs der Nederlandse Letteren 2012

Het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie heeft dinsdag de jury voor de 20e editie van de Prijs der Nederlandse Letteren ingesteld. De jury bestaat uit: voorzitter Herman Pleij (NL), emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, Universiteit van Amsterdam; Chandra van Binnendijk (SUR), publicist, redacteur; Leen van Dijck (B), directeur Letterenhuis Antwerpen; Iris van Erve (NL), docent Nederlands, hoofdredacteur Passionate Magazine, adviseur Nederlands Letterenfonds; J udit Gera (HON), hoogleraar moderne Nederlandse Letteren Eötvos Loránd Tudományegyetem Universiteit Boedapest, literair vertaler; Ruth Joos (B), radiomaker VRT; Michiel van Kempen (NL), bijzonder hoogleraar West-Indische Letteren Universiteit van Amsterdam; Hans Vandevoorde (B), docent Nederlandse literatuur Vrije Universiteit Brussel.

De Prijs der Nederlandse Letteren wordt om de drie jaar door de Nederlandse Taalunie toegekend aan een auteur waarvan het werk een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. In 1956 is de literaire prijs voor het eerst toegekend, aan Herman Teirlinck. De laatste keer was in 2009. Toen ging de eer en het prijzengeld (€40.000) naar de Nederlander Cees Nooteboom. Dit jaar is het de beurt aan de Nederlandse koningin om de prijs te overhandigen aan de winnaar.


Tom Lanoye op Literaire Lentetournee met 'Heldere hemel'


In maart verdeelt Tom Lanoye zijn tijd tussen Nederland en Vlaanderen om iedereen warm te maken voor literatuur én voor het Boekenweekgeschenk, zijn novelle Heldere hemel. Tijdens de Literaire Lente, die loopt van 14 tot en met 31 maart, is de novelle 'Heldere hemel' van Lanoye in verschillende boekhandels gratis te verkrijgen als cadeau bij aankoop van Nederlandstalige literatuur ter waarde van minstens € 12,50. In 14 boekhandels zal Lanoye uitgebreid vertellen over het boek en zijn ontstaansgeschiedenis en hij brengt zijn pen mee om exemplaren van lezers te signeren.

'Heldere hemel' is een fictief verhaal gebaseerd op een waargebeurd voorval uit 1989. In de nadagen van de Koude Oorlog stortte een onbemande Sovjet-Russische MiG-23 neer in Kooigem, een dorp in de buurt van Kortrijk. Een kleine gebeurtenis op het wereldtoneel, maar een noodlottig drama voor een familie. Tom Lanoye is de vierde Vlaamse auteur die het Boekenweekgeschenk schrijft: Hubert Lampo (1969), Marnix Gijsen (1978) en Hugo Claus (1989) gingen hem voor. Meer informatie over Lanoyes tournee vindt u hier.


Koen Stassijns vertelt over Waalse poëzieOp vrijdag 24 februari vertelt dichter Koen Stassijns over de Waalse dichters van de 20ste eeuw in 'Lang leve de Waalse poëzie, geen haan die ernaar kraait'. Enkele jaren geleden kwam Stassijns, samen met Benno Barnard en Geert van Istendael, tot het besef dat hij best wel een behoorlijke kennis had van de poëzie uit naburige landen, maar dat hij amper iets afwist van de Waalse poëzie.

Bestond die eigenlijk wel, Waalse poëzie? En zo ja, wie waren en zijn dan de echt goede Waalse dichters? Zijn die overigens niet allemaal uitgeweken naar Frankrijk, zoals eertijds de Franstalige Vlamingen Maurice Maeterlinck en Emile Verhaeren? En à propos, waren dat dan geen Vlamingen? In 2005 verscheen de meer dan 600 bladzijden dikke bloemlezing 'Ceci n'est pas une poésie, Een Belgisch-Franstalige anthologie belge francophone' waarin een keur aan Waalse dichters de revue passeerde met hun vaak voor het eerst naar het Nederlands vertaalde gedichten. Tijdens de lezing zal Stassijns behalve vertellen over ook voordragen uit werk dat is geschreven aan de andere kant van de taalgrens. Praktische informatie vindt u hier . Voilà.

Hommage aan auteur Roger Van De VeldeErik Vlaminck schreef een nieuw toneelstuk over de onterecht vergeten Antwerpse schrijver Roger Van de Velde (1925-1970). Van de Velde was bracht met korte onderbrekingen acht jaar in gevangenissen en psychiatrische instellingen door omwille van fraude en een Palfium-verslaving. In die omgeving schreef hij een klein literair oeuvre met blijvende waarde. Enkele weken na zijn vrijlating overleed Roger Van de Velde, waarschijnlijk ten gevolge van een overdosis Palfium. In datzelfde jaar ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord. 'Van de Velde' is een productie van het Toneelhuis in Antwerpen en gaat op 8 maart in première in de Bourla-schouwburg. Acteurs Geert Van Rampelberg, Ben Segers en Wouter Hendrickx spelen het stuk. Meer informatie vindt u hier.

Marjolein Lambrechts

Onze partners