Roger Raveel-collectie van Hugo Claus gaat onder de hamer

Portret van Hugo Claus als 21-jarige door Roger Raveel in 1950 geschilderd. © Veilinghuis Bernaerts

Opmerkelijke loten op de veiling van huis Bernaerts: de hoogst persoonlijke kunstwerken die Rogeer Raveel sinds 1950 voor boezemvriend Hugo Claus maakte, worden medio maart openbaar verkocht.

Hugo Claus, boezemvriend van streekgenoot-schilder Roger Raveel sinds zijn prille jeugd, kreeg in de loop der jaren van Raveel heel wat kunstwerken over hem geschonken bij wijze van persoonlijke attentie. Veerle De Wit, laatste echtgenote van Claus, brengt ze nu naar veilinghuis Bernaerts om er op 15 en 16 maart te worden verkocht.

Prachtige Claus-kop

Verjaardagscadeau van Roger Raveel voor Claus' 75ste verjaardag in 2004.
Verjaardagscadeau van Roger Raveel voor Claus’ 75ste verjaardag in 2004.© Veilinghuis Bernaerts

Dat Claus en Raveel een bijzondere vriendschap hadden, is bekend. Dat Raveel heel wat kunstwerken over en voor Claus maakte ook.

Toch wel opmerkelijk dat 15 Raveels uit Claus’ privé-collectie nu worden verkocht: van een hoogst persoonlijke houten Claus-buste die Raveel voor Claus maakte toen die 75 jaar werd (geschatte waarde ongeveer 6.000 euro) tot het jeugdige portret op karton van de 21-jarige Claus dus (geschat op 15.000 à 18.000 euro).








Met Thomas aan de hand

Hugo Claus met zoon Thomas aan de hand, tekening van Raveel uit 1968.
Hugo Claus met zoon Thomas aan de hand, tekening van Raveel uit 1968.© Veilinghuis Bernaerts

Andere opvallende stukken uit Claus’ privéverzameling zijn een doek van Raveel uit 1981 (‘Tegen de verschrikking’, geschatte prijs tot 18.000 euro) tot een lithografie van Claus met fiets (4.000 euro) en een gouache van Raveel en Claus samen (8.000 euro).

En wat te denken van de verkoop van Raveels’ ontroerende pentekening van papa Claus met zoon Thomas aan de hand uit 1968 (6.000 euro)?





Lammetje

O ja, er is ook een niet-gesigneerde potloodtekening van een lammetje dat voor een habbekrats weg mag (400 euro).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content