Robert Darnton over het (e-)boek

17/03/11 om 12:35 - Bijgewerkt om 12:35

Het boekenjournaal van vandaag ontleedt met Boek.be en Het BoekenOverleg het boekenwezen en leest een gedicht in Antwerpen Centraal.

Robert Darnton geeft lezing voor Boek.be Robert Darnton geeft zijn eerste lezing op Belgische bodem voor de Leerstoel Boek.be. De Amerikaanse hoogleraar en cultuurhistoricus zal op vrijdag 18 maart het boek in een historisch perspectief plaatsen. Als directeur van de Universiteitsbibliotheek van Harvard, de grondlegger van het Gutenberg e-project en bevoorrrecht getuige van de eerste de afspraken tussen Google en de Amerikaanse universiteiten, kan hij dat als geen ander. De Leerstoel Boek.be wordt vanaf dit jaar in de lessenreeks 'Uitgeverij en Boekhandel: actuele vraagstukken' ingepast. Die reeks wordt door de Universiteit Antwerpen en Boek.be georganiseerd en heeft als leidraad de waardeketen van het boek. Die begint bij de auteur en eindigt bij de lezer. De in deze reeks aangehaalde onderwerpen worden gebundeld en in oktober 2011 als boek uitgegeven bij Uitgeverij Acco.

De Staat van het Boek
En het boekenwezen wordt nog gefileerd: Het BoekenOverleg belegt op donderdag 21 april in deSingel De Staat van het Boek. Betty Mellaerts ontvangt verschillende sprekers, en gaat met hen op zoek naar het antwoord op boekenvragen: Hoe staat het boek er vandaag voor? Heeft het boek nog toekomst? Welke uitdagingen zijn er voor auteurs, vormgevers, uitgevers, boekhandels, bibliotheken en lezers? Hans Boussie, adviseur van de Nederlandse muziek- en boekensector, is de keynote speaker. Onder andere auteur Bas Heijne, Nick Decrock (oprichter van het communicatiebureau NOCUS) en mediasocioloog Joke Bauwens van de VUB komen spreken. Er zijn verschillende sessies: Cijfers en Letters, de Bibliotheek in 2020 en de Nieuwe Lezer. De Vlaamse Uitgevers Vereniging zal er ook de prijzen voor de Best Vormgegeven Boeken (foto: GAL) uitreiken.

'Bericht aan de reizigers' van Jan Van Nijlen in Antwerpen Centraal

Jan Van Nijlens gedicht 'Bericht aan de reizigers' komt als muurschildering in het Antwerpse Centraal Station, aldus De Papieren Man. Dat dit gedicht er komt, doet de droom van journalist en essayist Johan Anthierens postuum in vervulling gaan. In aanwezigheid van Anthierens' weduwe Elisabeth Erauw en stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen wordt het gedicht, als muurschilderij vormgegeven door Gert Dooreman, vrijdag om 11uur onthuld. Radio 1 brengt hiervan live verslag uit, in het programma van Ruth Joos. Zij zette samen met Brigitte Raskin het initiatief in gang. De NMBS en Antwerpen Boekenstad hebben het idee vorm gegeven.

(Bron: persberichten)

Simon Demeulemeester

Onze partners