Postume roman Bernlef verschijnt op zijn 78e verjaardag

14/01/15 om 13:36 - Bijgewerkt om 16:29

Vandaag zou de Nederlandse auteur Bernlef (1937-2012) achtenzeventig jaar zijn geworden. Uitgeverij Querido publiceert uitgerekend nu 'Een onschuldig meisje' uit de nalatenschap van Bernlef.

Postume roman Bernlef verschijnt op zijn 78e verjaardag

© GF

Mooi cadeau voor de fans van de Nederlandse schrijver Bernlef die vandaag 78 zou zijn geworden en die op 29 oktober 2012 al overleed. Uitgeverij Querido vond in Bernlefs nagelaten papieren nog 'Een onschuldig meisje', een tot nu toe niet gepubliceerde roman.

Bernlef was ook in Vlaanderen een graag gelezen auteur sinds hij in 1984 met 'Hersenschimmen', een roman over Alzheimer, doorbrak. Ook 'Publiek geheim' (1987) kon hier eveneens op heel wat bijval rekenen.

Postume roman Bernlef verschijnt op zijn 78e verjaardag

Kale kermis

Bernlef schreef bijzonder minimalistisch maar wel to the point. Wie het barokke Vlaamse proza gewoon is, kwam bij hem letterlijk van een kale kermis thuis: maar die schok werkte dus in zekere zin therapeutisch. Geen woord te veel schrijven en toch een pakkend verhaal neerzetten: zo kan het dus ook.

Postume roman Bernlef verschijnt op zijn 78e verjaardag

© GF

Niet zo onschuldig

'Een onschuldig meisje' is blijkbaar Bernlefs 'Lolita'-roman en focust op een niet zo onschuldige tiener die met haar avances een leraar in de val lokt. Uitgeverij Querido geeft in zijn prospectus het volgende mee over de inhoud van Bernlefs postume roman: "De dertienjarige Lucille snakt naar aandacht, en wanneer er een nieuwe leraar op school komt, grijpt ze haar kans. Hoe kan hij zich verdedigen als haar moeder hem kort daarna van seksueel misbruik beschuldigt? 'Een onschuldig meisje' is een grimmige roman over een beschadigd kind."

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners