Nalatenschap Marten Toonder naar Letterkundig Museum

29/11/10 om 21:26 - Bijgewerkt om 21:26

Het Letterkundig Museum in Den Haag krijgt de literaire nalatenschap van schrijver en tekenaar Marten Toonder.

Het Letterkundig Museum in Den Haag krijgt de literaire nalatenschap van schrijver en tekenaar Marten Toonder.

Het betreft ongeveer 10.000 originele Tom-Poesstripstroken, maar ook opzetjes, schetsen en originele werken van zijn andere series, zoals Kappie, Panda en Koning Hollewijn.

Verder bestaat de collectie uit een groot aantal vroege illustraties, illustraties uit de oorlogstijd, vrijwel alle originele covertekeningen van de reeks Bommel-pockets en vrij tekenwerk, evenals versies van zijn autobiografie, correspondentie, onderscheidingen en merchandise.

Daarnaast bevat de collectie veel persoonlijk materiaal, zoals familiefoto's, agenda's, fanmail en huisraad. Ook behoren delen van de nalatenschap van Marten Toonder sr, schrijver Jan Gerhard Toonder en Toonders vrouw, tevens schrijfster/illustratrice, Phiny Dick tot de aanwinst.

De erven van de in 2005 overleden Toonder dragen het archief woensdag over aan het Rijk, dat de verzameling heeft uitgeroepen tot nationaal erfgoed. Het Instituut Collectie Nederland geeft het werk vervolgens in beheer bij het Letterkundig Museum.

De culturele instelling heeft in het kader van de overdracht een kleine tentoonstelling georganiseerd over het werk van de tekenaar. Die opent ook op woensdag de deuren. Bezoekers kunnen hier enkele Tom Poes-strips zien, maar ook de oorkonde van de Stripschapprijs en een karikatuur door Siegfried Woldhek.

Lees meer over:

Onze partners