Jan Caeyers brengt zijn Beethovenboek mét muziek

18/01/12 om 10:30 - Bijgewerkt om 10:30

Simon Spruyt wint de prijs voor beste Nederlandstalige stripalbum en het Charles Dickens museum gaat dicht tijdens zijn herdenkingsjaar.

Beethoven tot leven gewekt Zondag 29 januari gaat de première van 'Beethoven! Een componistenportret.' van start in cultuurcentrum De Roma in Antwerpen. De muzikaal-literaire voorstelling wordt gebracht door dirigent Jan Caeyers, die fungeert als verteller, en het Ensor-strijkkwartet. Caeyens schetst met een aantal verhalen een portret van de beroemde componist, terwijl het Ensor-strijkkwartet fragmenten uit Beethovens Strijkkwarttetten speelt.

Van Jan Caeyers bestseller 'Beethoven, een biografie', die in 2009 verscheen, werden inmiddels al meer dan 10.000 exemplaren verkocht. Op 10 februari gaat de vertaalde Duitse versie ervan in première bij de gerenommeerde uitgeverij Beck Verlag in München.

Machines die strips kakken De Stripvos, de jaarlijkse prijs van de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde, gaat voor 2011 naar het album 'SFG' van Simon Spruyt. 'SFG' is een verwijzing naar de initialen van de Vlaamse auteur en brengt een aanklacht tegen de strip- en kunstscène in beeld: ambitieuze uitgevers zonder enige vorm van mededogen, commerciële strips die worden geproduceerd via schijtmachines en zombie-arbeiders die instaan voor de stripproductie. Op het eerste zicht een minder toegankelijke strip, maar "wie over de drempel stapt ,wordt daarvoor rijkelijk beloond", aldus de jury van de Stripgilde. Andere genomineerden voor de prijs waren 'Figaro 6' (Steve van Bael), 'Jorikus Magnus 1' (Verhast en Criva), 'Jump 13' (Charel Cambré) en 'Sherman 1' (Griffo en Desberg).

Het jaar van Dickens, zonder zijn museum Juist in het jaar dat wordt herdacht dat de Britse schrijver Charles Dickens 200 jaar geleden werd geboren, sluit het aan hem gewijde museum in Londen de deuren wegens verbouwingen. Dat berichtte De Morgen. Het Dickens museum is gevestigd op 48 Doughty Street in het huis van de schrijver, waar hij onder meer zijn beroemde werken Oliver Twist en Nicholas Nickleby schreef, en zal van 10 april tot en met begin december gesloten zijn. De verbouwing moet de toegankelijkheid van het gebouw verbeteren en ertoe leiden dat de bezoeker het meer als een huis dan als een museum beschouwt. De sluiting komt zeer ongelegen, maar volgens de directeur van het museum Shannon Hermes zijn er dit jaar in Londen nog voldoende evenementen voor de Dickensliefhebbers.

(Bron: persberichten)

Marijke Anrijs

Onze partners