Inzetprijs Herman Teirlinckhuis bedraagt 395.000 euro

22/06/15 om 10:33 - Bijgewerkt om 12:25

Wie het Herman Teirlinckhuis in het Vlaams-Brabantse Beersel wil kopen, zal minstens 395.000 euro moeten betalen.

Inzetprijs Herman Teirlinckhuis bedraagt 395.000 euro

Het Herman Teirlinckhuis te Beersel werd in 1935 gebouwd. © Gemeente Beersel

Het huis te Beersel waar de Vlaamse schrijver Herman Teirlinck (1879-1967) de laatste 31 jaar van zijn leven heeft gewoond, staat nu ook officieel te koop. Inzetprijs is 395.000 euro maar het gebouw is wel beschermd.Wie dus in het Pajottenland in het groen wil gaan wonen, zal zich aan strikte voorschriften dienen te houden.

Netwerker

Het huis zelf werd in 1935 gebouwd, vermoedelijk op basis van plannen van Teirlinck zelf. Teirlinck, goed bevriend met architect-kunstenaar Henry Van de Velde, zou daarbij ook zijn licht hebben opgestoken bij de meester. Het huis deed na de dood van Teirlinck dienst als museum tot het eind 2013 definitief dichtging wegens te weinig bezoekers en te veel kosten voor de gemeente Beersel. Petities tegen de sluiting van het museum mochten in eerste instantie niet baten.Uiteindelijk werd beslist dat het huis door de Vlaamse overheid wel zou worden beschermd maar dat de inboedel van het vroegere museum naar de erven Teirlinck ging.

Herman Teirlinck was niet alleen schrijver maar ook dé literaire netwerker bij uitstek.

Herman Teirlinck was niet alleen schrijver maar ook dé literaire netwerker bij uitstek. © Belga

Herman Teirlinck is vooral beroemd gebleven voor zijn novelle 'Rolande met de bles' en de roman 'Maria Speermalie'. Hij was ook toneelauteur en stichtte de Studio Herman Teirlinck voor toneelopleiding. Als privéleraar Nederlands voor Leopold III en Boudewijn had hij ook connecties in het hof. Het was allicht ook niet toevallig dat de eerste Prijs der Nederlandse Letteren, die elke drie jaar beurtelings wordt uitgereikt door de Belgische of Nederlandse koning, in 1956 naar Teirlinck ging. Kortom, Teirlinck was niet alleen auteur maar ook dé literaire netwerker bij uitstek.

In het immo-bericht heet het dat de woning 'te renoveren' is. Het is echter wel de bedoeling dat het Teirlinckhuis in zijn huidige staat geconserveerd blijft. Het is ondertussen vrij te bezichtigen op maandag 29 juni van 9 tot 11u, op woensdag 9 september van 14 tot 16u en op dinsdag 6 oktober van 9 tot 11u. Belangstellenden kunnen ook schriftelijk een bod doen vóór 16 november. Inlichtingen bij dienst patriominium tel. 02/3591717 of patrimonium@beersel.be.

Frank Hellemans

Onze partners