Ex-minister Steven Vanackere dingt mee naar Vlaamse Scriptieprijs met filosofiethesis

08/09/15 om 13:35 - Bijgewerkt om 18:53

Senator en oud-minister Steven Vanackere (CD&V) studeerde af als master in de wijsbegeerte. Zijn filosofische masterproef is één van de tot nu toe ongeveer 150 inzendingen voor de scriptieprijs.

Ex-minister Steven Vanackere dingt mee naar Vlaamse Scriptieprijs met filosofiethesis

Steven Vanackere verdiepte zich voor zijn masterscriptie in het werk van de Franse postmodernistische filosoof Gilles Deleuze. © Belga

'Een gladgeschoren Marx in de handen van Gilles Deleuze' is de titel van de scriptie waarmee ex-minister van Financiën en huidig senator Steven Vanackere (CD&V) zopas master in de filosofie aan de KULeuven is geworden. De organisator van de Vlaamse Scriptieprijs die jaarlijks de beste eindwerken aan universiteiten en hogescholen beloont met een bescheiden geldprijs maakte bekend dat Vanackere met zijn afstudeerscriptie in de filosofie één van de ongeveer 150 deelnemers is voor het behalen van die prijs.

Zeven hoofdzonden

Vanackere heeft sinds zijn exit als minister van Financiën niet stil gezeten. Twee jaar geleden publiceerde hij al 'De eerste steen. Zeven hoofdzonden in politiek en samenleving' (Uitgeverij Vrijdag), een bundel kritische essays, waarin hij de lezer op een filosofische manier meenam achter de coulissen van de politiek.

Gladgeschoren pomo-touch

Vanackere, die momenteel nog senator is, kreeg de smaak van de filosofie te pakken en studeerde nu dus af als master in de wijsbegeerte. Voor zijn masterscriptie verdiepte hij zich in het werk van het Franse postmodernistische boegbeeld Gilles Deleuze. Dat de zelf graag gladgeschoren Vanackere de pomo-touch van Deleuze ondertussen aardig in de vingers heeft, bewijst hij alvast met de cryptische, aparte titel van zijn scriptie: 'Een gladgeschoren Marx in de handen van Gilles Deleuze'.

Wie dit jaar afstudeert aan een hogeschool of universiteit kan zich tot en met 4 oktober nog steeds inschrijven met zijn scriptie. Wie in de prijzen valt, raakt bekend op de uitreiking op 17 december in Antwerpen.

Frank Hellemans

Onze partners