Benno Barnard kanshebber P.C. Hooft-prijs

In dit zesde boekenjournaal: een straffe uitspraak van Gwy Mandelinck en de mogelijke P.C. Hooft-prijs voor Benno Barnard.

Brugge was altijd al een beetje passé voor Gwy Mandelinck

Eerder in deze boekenjournaalreeks was te lezen dat Brugge Plus Gwy Mandelinck geen artistieke vrijheid meer gaf bij de creatie van een volgende editie van ‘Poëzie in dubbeltijd’. Gwy Mandelinck bood hierop zijn ontslag aan als inspirator van het Brugse poëzieproject, aangezien hij geen gemuilkorfde medewerker wou worden. In De Standaard van 11 december stond een opmerkelijk citaat te pronken. Mandelinck liet weten dat Brugge voor hem verleden tijd is. “Maar dat is Brugge altijd al een beetje geweest”.

P.C. Hooft-prijs bekroont essayist
Het NRC Handelsblad vermeldt dat vandaag 13 december de P.C. Hooft-prijs wordt uitgereikt aan een essayist. De P.C. Hooft-prijs behoort tot de belangrijkste literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied. Een prijs voor essaywerk is tegenwoordig extra interessant gezien het groeiende succes dat de non-fictie de laatste jaren kent. Denk maar aan de onlangs AKO-bekroonde David Van Reybrouck met het journalistiek, maar daarom niet minder literair werk, ‘Congo’. De jury wordt dit jaar voorgezeten door oude rotten in het vak van de non-fictie: Jaap Goedegebure, Marja Pruis, Sijbolt Noorda en Henk van Os. Kanshebbers voor de P.C. Hooft-prijs zijn ondermeer Willem Jan Otten en Knack-medewerker Benno Barnard.

Cees Nooteboom wint literatuurprijs van ‘Konrad Adenauer Stiftung’ Cees Nooteboom heeft gisteren 12 december als eerste West-Europeaan de literatuurprijs van de Konrad Adenauer Stiftung in ontvangst genomen. De ‘Konrad Adenauer Stiftung’ is van oorsprong een christen-democratische stichting ter bevordering van goed burgerschap. Adenauer werd in 1949 de eerste naoorlogse bondskanselier van West-Duitsland. Hij behield die positie 14 jaar lang en drukte een groot stempel op de vorming van zijn land. De bondsdagvoorzitter van de Adenauer-stichting Norbert Lammert noemde Cees Nooteboom “een illustere schrijver van internationaal niveau”. Nog meer lof kreeg Nooteboom met de opmerking dat hij het proces van de vreedzame revolutie met bijzondere aandacht heeft gevolgd, wat hem een “erudiete tijdgenoot” en “ooggetuige van de Duitse geschiedenis” maakt. Nooteboom stelde in zijn dankwoord voor het heden anders te bekijken: “Als men het verleden als geschiedenis beschouwt, kan men in een eigenaardige omkering ook het verleden als heden beschouwen.”

Evelien Van Oost

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content