Antwerpse homoboekhandel voelt zich gediscrimineerd door PayPal

27/06/14 om 09:35 - Bijgewerkt om 09:35

Het Amerikaanse betalingssysteem PayPal wil niet langer samenwerken met holebiboekhandel 't Verschil.

Antwerpse homoboekhandel voelt zich gediscrimineerd door PayPal

© Reuters

Sinds verleden week is betalen met PayPal op de webshop van de Antwerpse holebiboekhandel 't Verschil niet meer mogelijk. PayPal trok zich terug omdat sommige producten te expliciet erotisch zouden zijn geweest.

Geen erotisch aanbod

Het clasht wel eens vaker tussen Amerikaanse en Europese normen voor fatsoen. Maar het online betalingssysteem PayPal bakt ze toch wel bruin, aldus Johanna Pas van 't Verschil. Nadat PayPayl aan 't Verschil te kennen had gegeven dat ze via het betalingssysteem geen erotische werken en producten voor klanten boven 18 mocht aanbieden, trok het nu de stekker uit het systeem.

Op de betaalsite 'Boekblad' vertelt Pas dat PayPal voorstelde om de expliciet erotische boeken en producten uit het aanbod te weren zodat het 'niet-aanstootgevende' materiaal nog wel via PayPal kon worden betaald. Toen de boekhandel op dit voorstel niet inging wegens te complex en te tijdrovend, sloot PayPal zonder boe of ba het betaalsysteem voor de onlineshop van 't Verschil af. Zonder voorafgaande verwittiging, aldus Pas.

Gediscrimineerd

Ze geeft nog mee dat ze het eigenaardig vindt dat andere webshops wel met hun hetero-aanbod gebruik mogen maken van PayPal: 'Gezien het feit dat vele andere winkels die erotisch materiaal verkopen (en zelfs exclusief erotisch materiaal verkopen, maar dan voor hetero's) wél een PayPal-account blijken te hebben, voelen wij ons gediscrimineerd. Maar omdat PayPal niet op e-mails reageert waarin we om een verklaring vragen, blijft dat een vermoeden. Vreemd dat een betaalsysteem zich mengt in de verkoop van legale producten.'

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners