Algerijnse auteur Yasmina Khadra wil president van Algerije worden

07/11/13 om 11:45 - Bijgewerkt om 11:45

De Algerijnse schrijver Yasmina Khadra (°1956), pseudoniem van Mohammed Moulessehoul en ex-officier in het Algerijnse leger, wil president van Algerije worden.

Algerijnse auteur Yasmina Khadra wil president van Algerije worden

© Belga (via AFP)

Dat heeft de auteur, die in Parijs aan het hoofd staat van het 'Centre culturel algérien', tegenover de Algerijnse krant 'Liberté' verklaard.

Khadra heeft verder bekend gemaakt dat hij niet op een partij wil steunen. Kandidaten voor het presidentschap moeten 60.000 handtekeningen uit 25 verschillende Algerijnse districten voorleggen voor ze aan de presidentsverkiezingen kunnen deelnemen. Khadra heeft ook nog geen programma. Naar verluidt wil hij daar later mee uitpakken.

Corrupt

De Algerijnse presidentsverkiezingen vinden plaats in 2014. Op dit moment is Abdelaziz Bouteflika (°1937) president, maar aangezien zijn gezondheid erg wankel is, is het niet duidelijk of hij nog eens voor een ambtstermijn in aanmerking komt. Achter Bouteflika staat een machtig en corrupt apparaat waarvan gezegd wordt dat niemand ertegenop kan.

Khadra's kandidatuur maakt nogal wat ophef in een land waarin de zogenaamde Arabische Lente geen enkele impact heeft gehad. In enkele commentaren wordt de kandidatuur van Khadra moedig genoemd. Anderen zijn het daarmee helemaal niet eens, aangezien Khadra in Parijs een post bekleedt die hij aan het Algerijnse regime en dus aan Bouteflika te danken heeft. Boualem Sansal, die wel in Algerije verblijft en die naast Khadra Algerijes bekendste schrijver is, noemt Bouteflika een oude schurk die samen met zijn corrupte kliek Algerije leegplundert.

Misdaadromans

Yasmina Khadra is ook in onze contreien een gevierd auteur. Hij heeft zijn reputatie te danken aan de harde misdaadromans waarin commissaris Llob de hoofdrol speelt. Van Khadra verschenen bij uitgeverij Atlas onder meer de romans 'De lammeren Gods', 'De zwaluwen van Kabul' en 'Aanslag'. Uitgeverij De Geus publiceerde 'Wat de dag verschuldigd is aan de nacht'.

Piet de Moor

Onze partners