8 speciale dagen op de Boekenbeurs dit jaar

Op de Knack-dag van 6 november interviewt Dirk Draulans zijn Knack-collega Ann Peuteman over haar boek 'Voelt ú zich wel goed, dokter?' © Van Halewyck

Vanaf vrijdag 31 oktober zwaait de 78ste Boekenbeurs weer de deuren open. Op welke dagen valt er iets extra’s te beleven?

Het is eindelijk (?) herfst en dus wordt het tijd om binnen in de Antwerpse expohal de warmte (?) van de Boekenbeurs op te zoeken. Dit jaar staat de 78ste editie in het teken van de strips en stand-up comedian Alex Agnew, zelfverklaard stripfanaat, treedt haast dagelijks op als pleitbezorger van het genre. Hier volgen voorlopig de grote lijnen van 8 speciale themadagen. Details vindt u op de Boekenbeurs-site uur per uur opgelijst.

1. Leerkrachtendag basisonderwijs – vrijdag 31 oktober

Ooit was het anders en werden de leerkrachten en de schoolkinderen eerder geweerd van dan aangetrokken door de BB-organisatoren. Dit jaar worden ze verwend met twee speciale themadagen. Op deze openingsdag worden alle mogelijke facetten van het leesonderwijs voor de kleintjes onder de loep genomen: van lezen zonder boek tot voorleesverhalen met mindfullnesstips. Oh ja, ook de Knack Hercule-Poirotprijs wordt naar goede gewoonte op de eerste dag van de BB om 11u bekend gemaakt. Ik tip alvast op Patrick Conrad. Andere kanshebbers zijn: Jo Claes,Toni Coppers, Gert Erauw en Jos Pierreux.

2. Fantasy – zaterdag 1 november

‘The Hunger Games’ kunnen natuurlijk niet ontbreken want het succesverhaal is nog altijd niet weg te branden uit de boeken top 10 maar ook Vlaams fantasytalent komt die dag ruimschoots aan zijn trekken: van An Janssens en Bavo Dhooge tot Guido Eekhaut.

3. Oorlog en vrede – zondag 2 november

De Eerste Wereldoorlog is incontournable dit jaar, ook op de BB. Toch wordt de WO I-herdenking op deze editie eerder low profile gehouden en dat is misschien nog niet eens zo’n slechte zaak. Non-fictie over de Grote Oorlog krijgt op deze themadag extra aandacht met onder andere een evenement over de jonge Hitler aan het Westfront en een overzicht van het lijden en sterven tijdens WO I.

4. Ladies Night – dinsdag 4 november

Op 4 en 6 november is de BB open tot 22u in plaats van tot 18u. Op dinsdag 4 november staat de focus op de girl power: van sterke verhalen van straffe madammen tot erotiek volgens Muriëlle Scherre, lust en liefde met de onvermijdelijke Marion Bloem maar ook gesprekken over de kunst van het vrouwelijke ondernemen of over vrouwen en strips.

5. Leerkrachtendag secundair onderwijs – woensdag 5 november

Doe eens aan poetry slam in de klas of leer coöperatief met z’n allen in plaats van ieder apart in z’n uppie. Van jonge tot oudere tieners: de BB-organisatoren probeerden zo doelgericht mogelijk tieners en hun leerkrachten warm te maken voor allerlei vormen van creatief lezen én leren.

6. Knack-dag – donderdag 6 november

Geen BB zonder Knack-dag. Dit jaar is het niet anders en openen Erwin Mortier, Tom Lanoye en Stefan Hertmans om 14u30 de jaarlijkse Knack-dag op de BB met hun visie op de literaire verwerking van WO I. Knack-redactrice Ann Peuteman stelt om 15u30 haar nieuwste boek voor (zie afbeelding) en haar collega Joël De Ceulaer doet hetzelfde met ‘Gooi God niet weg’ om 16u30.

7. Be original – zaterdag 8 november

Do it yourself! is het motto van deze dag: boeken kunnen je inspireren om uw eigen kledij te ontwerpen of uw interieur te finetunen. Een do-it-yourself-route haalt het beste van de originele klusser in uzelf naar boven.

8. Wel in je vel – maandag 10 november

Wordt uw eigen coach! Of nooit meer ziek. Talloze boeken geven de lezer raad over alle mogelijke vormen van levenswijsheid en mentale wellness, al dan niet met swingende Engelse titels, zoals ‘happy profit, happy customer’ of ’the power of the heart’. Ik ga voor ‘lust in je leven door schrijven’. Met het lezen van een goed boek moet dat ook wel lukken trouwens.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content