Véronique Goossens

‘Bert De Graeve kan eind dit jaar een mooie bonus ontvangen’

Véronique Goossens Anker Kanaal Z

“Vergis u niet, mevrouw, mensen ontslaan is geen pretje,” aldus Adecco-topman Patrick De Maeseneire aan Véronique Goossens.

“Verduiveld, ik had in het interview graag nog iets verteld over de toplonen,” zegt Patrick De Maeseneire, de topman van het grootste uitzendkantoor ter wereld, Adecco, terwijl we de studio weer uitlopen.

“Ik verdiende vorig jaar 3,2 miljoen euro. Is dat te veel?” Zijn vraag klinkt retorisch.

“Natuurlijk is dat te veel. Maar dit is nu eenmaal wat de markt wil. Weet u dat ik de afgelopen 3 jaar misschien wel duizend gesprekken heb gevoerd met investeerders in het aandeel Adecco? Slechts twee daarvan hebben mij een vraag gesteld over mijn loon. En een van die twee vroeg of ik niet te weinig verdiende.”

“Begrijpt u de publieke verontwaardiging over de loonsverhoging van Bekaert-topman Bert De Graeve, terwijl hij in ons land ruim 600 man hun job afneemt?,” werp ik op. “Zijn inkomen steeg maar liefst 38 procent vorig jaar. Oké, er was een bonus bij die de prestaties over enkele jaren verzilverde. Maar zijn vast loon ging ook hoger, liefst 20 procent. Terwijl de winst van Bekaert toch een pak achteruit ging. Toch wat gênant, niet?”

“Mevrouw, u heeft gelijk. Een vast salaris verhogen in zo’n context, dat kan niet. Maar een bonus verhogen, dat moet wél kunnen. Een bonus krijg je als je de doelstellingen haalt, die een bedrijf voorop stelt. Op dit ogenblik is dat bij Bekaert herstructureren. Het zou dus goed kunnen dat De Graeve op het einde van dit jaar een mooie bonus ontvangt. Want vergis u niet, mevrouw, mensen ontslaan is geen pretje. Ik heb het ook al moeten doen. Zoiets vreet mij op.”

Als het gesprek laveert naar het toploon van Didier Bellens, de CEO van Belgacom, komt Patrick De Maeseneire helemaal op dreef. “Die man bezorgt de regering 400 miljoen euro dividend. Tel daarbovenop 230 miljoen belastingen, die Belgacom aan de fiscus afdraagt. En 300 miljoen patronale bijdragen voor zijn personeel. Dat wil zeggen dat Belgacom bijna een miljard euro in de begroting giet. En nu willen ze die man zijn loon afpakken,” briest de uitzendtopman.

Het jongste jaarverslag van Belgacom leert dat Bellens, de man met negen levens bij de gratie van Elio Di Rupo, alweer een tikje meer op zijn zichtrekening zag binnenkomen in 2011. 2,6 miljoen met name.

Dat is er zwaar over vindt Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V). “400.000 euro, dat is het bedrag waar overheidsmanagers tevreden mee moeten zijn, als het van mij afhangt. Het dubbele van wat premier Di Rupo verdient,” zo blies Bogaert een ballonnetje op een paar dagen geleden. En minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette komt volgende maand met een studie over hoe de regering in het salaris van de CEO’s van bedrijven à la Bpost en de NMBS kan knippen.

“Kijk, ik ken die Bellens helemaal niet,” geeft De Maeseneire toe. “Maar als je zoveel dividend kan uitkeren, en zoveel mensen kan tewerk stellen, dan ben je goed bezig. Wat willen die politici? Dat Belgacom geleid wordt zoals de overheid? Dat daar iemand aan het bewind komt die even veel kan als Elio Di Rupo?”

De Maeseneire laat er met zijn mimiek geen twijfel over bestaan over wat er dan zal gebeuren.

Ik wuif hem uit. Met stevige tred gaat het richting sportieve luxe-bolide, met Zwitserse nummerplaat. Leasing-waarde onbekend.

Patrick De Maeseneire is te gast bij Z-Talk Goossens op Kanaal Z vanaf zaterdagochtend 11 uur. Véronique Goossens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content