'Zoals alle partijen heeft N-VA haar eigen spagaat'

04/11/13 om 07:54 - Bijgewerkt om 11:20

'Hoe N-VA het begrip confederalisme invult, is weinig verrassend', zegt Peter de Roover, erevoorzitter van de Vlaamse Volksbeweging. 'De voorstellen zullen niet de grote Big Bang veroorzaken.'

'Zoals alle partijen heeft N-VA haar eigen spagaat'

© .

Peter De Roover, chef politiek van Doorbraak en erevoorzitter van de Vlaamse Volksbeweging geeft aan dat Vlaamsgezinden niet echt omver vielen bij het horen van het communautaire luik van de N-VA.

"Dat de partij België simpelweg uitkleed en niet een plotse onafhankelijkheid van Vlaanderen nastreeft, komt niet als een verrassing", zei hij in De Ochtend op Radio 1.

"De N-VA-voorstellen zullen niet de grote Big Bang veroorzaken. Sommige Vlaamsgezinden betreuren dit, terwijl anderen er begrip voor opbrengen. Al ziet bijna iedereen in dat deze verklaringen tactisch berekend het beste is wat N-VA kan inzetten bij de volgende verkiezingen."

'Vlaamse Beweging heeft geduld'

Geen onafhankelijk Vlaanderen, is dat wel voldoende om de Vlaamse Volksbeweging tevreden te houden: "Dat zal moeten blijken uit de verkiezingsuitslagen. Bovendien willen niet alle N-VA-kiezers per se een onafhankelijk Vlaanderen. En een deel van diegene die dat wél willen, stemmen trouwens op een andere partij."

N-VA-voorzitter Bart De Wever gaf aan dat het 'ontmantelen' van België een project op lange termijn wordt. "Als er een ding is dat de Vlaamse Beweging in de loop der jaren heeft aangetoond, is het wel dat ze geduld heeft. Moest het effectief een zaak van tien jaar worden dan denk ik dat veel Vlaamsgezinden daar onmiddellijk voor zouden tekenen."

"Maar het geduld is niet oneindig, op termijn zal er iets moeten veranderen", aldus De Roover.

Spagaat

De Roover is tevreden dat de debatten nu eindelijk over inhoud gaan. Want sinds N-VA haar ideeën over confederalisme bekendmaakte, regent het kritiek. Zo zou de N-VA volgens politicoloog Marc Hooghe zowel de Vlaamsgezinden als de Werkgeversorganisatie Voka gunstig willen stemmen. "Op termijn zal N-VA beide groepen teleurstellen", schreef Hooghe in een opiniestuk.

"Elke partij heeft een spagaat. Het is net de oefening om beide vleugels te bedienen.", zegt De Roover. Het feit dat N-VA op meerdere vleugels vliegt, is niet abnormaal. Dat geldt voor alle partijen."

Lees meer over:

Onze partners