'Wie met ons regeert, moet ook confederalisme willen' (N-VA)

02/11/13 om 08:32 - Bijgewerkt om 08:32

N-VA kopstukken verdedigen fel hun confederalisme in verschillende kranten. 'Maar we zijn niet naïef: het confederalisme is niet voor morgen', aldus N-VA-voorzitter Bart De Wever.

'Wie met ons regeert, moet ook confederalisme willen' (N-VA)

Bart De Wever, Ben Weyts en Jan Jambon © BELGA

Voorzitter Bart De Wever wil met de N-VA een score van 30 procent behalen bij de verkiezingen van volgend jaar. "Als ons mandaat niet sterk genoeg is, belanden we in de oppositie. De grens ligt op 30 procent", zegt De Wever in de krant Het Nieuwsblad.

Bovendien is het volgens De Wever belangrijk dat er snel een herstelregering wordt gevormd, die het sociaaleconomische aanpakt.

"Dat kun je niet koppelen aan het confederalisme. Daarvoor is een omslag van jaren nodig, wellicht zelfs een vol decennium." Een regering moet nu hervormingen doorvoeren. "Voor de staatshervorming moet je soms durven je perspectief op 10 jaar te zetten."

Niet voor morgen

Eenzelfde boodschap klinkt in Het Laatste Nieuws. "Wij zijn niet naïef: het confederalisme is niet voor overmorgen. Daar zullen jaren overheen gaan. Maar dat mag ons niet beletten om liefst vanaf dag één na de verkiezingen een sociaaleconomisch herstelbeleid te voeren. In Vlaanderen en als het kan ook in België. Het is niet de bedoeling dat Elio Di Rupo op zijn beurt 541 dagen op de winkel past."

Hardere taal klinkt evenwel bij ondervoorzitter Ben Weyts en Kamerfractieleider Jan Jambon. Aan De Standaard zegt Weyts dat hij volgend jaar een sociaaleconomische regering op de been wil brengen. Maar de andere partijen in die regering moeten "op zijn minst" zeggen dat ze het confederalisme willen. "Het kan niet dat de ene partij zegt dat ze confederalisme wil en dat een andere partij zegt: dat zien we nog wel."

Engagement van partners

Idem bij Jan Jambon in De Morgen: zonder een duidelijk engagement van de partners dat België evolueert naar een confederatie, stapt zijn partij niet in een regering, klinkt het. "Het is simpel: het een kan niet zonder het andere. Als we in iets stappen zal het alleen zijn met partners die de twee willen realiseren."(Belga/AVE)

Onze partners