Zes op tien bestuurders ritst verkeerd

18/04/14 om 07:34 - Bijgewerkt om 07:34

Zes op de tien bestuurders denkt dat hij of zij overal mag ritsen. Maar de ritsregel is enkel van toepassing bij sterk vertraagd verkeer, zoals een file, of bij een wegversmalling, bijvoorbeeld bij wegenwerken of door een verkeersongeval.

Zes op tien bestuurders ritst verkeerd

Ritsen © BELGA

Zes op de tien automobilisten denkt ten onrechte dat ritsen altijd en overal geldt. Dat blijkt uit een internettest van Mobiliteitsclub VAB, die 604 bestuurders aflegden. De test bevatte verschillende verkeerssituaties waarbij een automobilist telkens verplicht is om in te voegen.

Zestig procent van de bestuurders negeren, door uit te gaan van overal en altijd ritsen, de voorrangsregels die in specifieke situaties blijven gelden. De ritsregel is enkel van toepassing bij sterk vertraagd verkeer, zoals een file, of bij een wegversmalling, bijvoorbeeld bij wegenwerken of door een verkeersongeval.

"Overigens, om correct te ritsen is het belangrijk om zo lang mogelijk door te rijden op de rijstrook die gaat wegvallen", aldus VAB. De mobiliteitsclub roept iedereen op om zelf zijn kennis over ritsen te testen en bij te schaven met de internettest. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners