Zelfmoordlijn krijgt steeds meer oproepen door economische crisis

15/01/12 om 11:29 - Bijgewerkt om 11:29

Het verband tussen de crisis en zelfdoding is wel degelijk bewezen.

Zelfmoordlijn krijgt steeds meer oproepen door economische crisis

De Zelfmoordlijn krijgt meer en meer telefoontjes van mensen die serieus denken aan zelfdoding. Net als twee jaar geleden bellen meer mensen naar de lijn omwille van de economische crisis. Dat schrijft de krant De Zondag.

"De dreigende werkloosheid en de financiële crisis zorgen voor meer en meer onzekerheid", vertelt Ekke Muijzers van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding, de beheerder van de Zelfmoordlijn."Die trend zal zich dit jaar zeker en vast ook nog doorzetten. Onze telefoon staat roodgloeiend. Het verband tussen de crisis en zelfdoding is wel degelijk bewezen. Uit onderzoek blijkt dat in tijden van crisis er 0,8 pct meer zelfdodingen zijn per extra procent werklozen."

30 oproepen per dag

Voorbeelden uit het buitenland doen niet veel fraais vermoeden. Ierland telt 13 pct meer dodelijke slachtoffers. De Griekse crisis zorgde vorig jaar zelfs voor een stijging van 40 pct. "Dergelijke scenario's moeten we zeker voorkomen. Al mogen we ook niet uit het oog verliezen dat zelfdoding een samenloop van omstandigheden is", zegt Muijzers die er aan toevoegt dat de Zelfmoordlijn een dertigtal oproepen per dag krijgt. (Belga/TE)

Wie kampt met vragen rond zelfdoding, kan terecht op 02 649 95 55 of op www.zelfmoordlijn.be .

Lees meer over:

Onze partners