Zaak Jonathan Jacob: werking gerecht wordt onderzocht

07/03/13 om 19:36 - Bijgewerkt om 19:36

De Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) heeft beslist om een bijzonder onderzoek te voeren naar de werking van het gerecht in de zaak rond de dood van Jonathan Jacob in een Mortselse politiecel.

De Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) heeft beslist om een bijzonder onderzoek te voeren naar de werking van het gerecht in de zaak rond de dood van Jonathan Jacob in een Mortselse politiecel. Dat meldt de HRJ in een persmededeling.

Ze gaat daarmee in op de vraag van minister van Justitie Annemie Turtelboom. Het bijzonder onderzoek kan wel pas gebeuren, nadat de heropende strafzaak naar schriftvervalsing is afgesloten.

De Verenigde Advies- en Onderzoekscommissie (VAOC) van de HRJ, die belast is met dergelijke onderzoeken, zal nagaan of in dit dossier het onderzoek 'volgens de regels van de kunst' is verlopen. Ze zal ook de relatie tussen procureur-generaal Yves Liégeois (of het parket-generaal) en procureur des Konings Herman Dams (of het parket) onder de loep nemen en onderzoeken hoe zij de zaak hebben beheerd. In afwachting zal de VAOC al enkele voorbereidende stappen ondernemen. Zo wil ze officieel informatie inwinnen bij een aantal actoren over de initiatieven die ze in deze zaak reeds hebben genomen.

Om het bijzonder onderzoek sereen en zorgvuldig te laten verlopen, wil de HRJ zich voorlopig van verdere commentaar onthouden. De HRJ werd in het leven geroepen om magistraten te benoemen en externe controle uit te oefenen op het functioneren van justitie. Ze staat buiten het parlement, buiten de regering en buiten de rechterlijke macht en kan dus naar eigen zeggen met de grootst mogelijke objectiviteit de werking van het gerechtelijk apparaat controleren en helpen verbeteren. (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners