Yevgueni wint Vlaamse Cultuurprijs voor Muziek

19/04/13 om 15:03 - Bijgewerkt om 15:03

De kleinkunstgroep Yevgueni heeft de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Muziek ontvangen voor hun Nederlandstalige mix van chanson, pop en kleinkunst.

Yevgueni wint Vlaamse Cultuurprijs voor Muziek

© Mirjam Devriendt

De groep kreeg de prijs van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege in het Sportpaleis van Antwerpen tijdens de twintigste editie van Nekka-Nacht.

De jury was vol lof over Yevgueni omdat de groep Nederlandstalige teksten op muziek zet die een unieke mix van chanson, pop en kleinkunst is. De groep speelde ook een voortrekkersrol voor een hele nieuwe generatie Nederlandstalig talent.

In april 2012 was Yevgueni voor de vierde keer te gast op Nekka-Nacht. Dat was meteen een persoonlijk jubileum. De doorbraak van de groep kwam er immers in 2002, toen Yevgueni de Nekka-wedstrijd won. Op die tien jaar tijd bracht Yevgueni vijf albums uit en traden ze uitvoerig op in uitverkochte zalen en op festivals. Een Nederlandstalig succesverhaal.

Van onuitspreekbaar naar onontkoombaar

De groepsnaam is geïnspireerd op het schandaalboek/reggaenummer van Serge Gainsbourg. De groep zelf werd opgericht naar aanleiding van het Interfacultaire Songfestival aan de KULeuven, waar Klaas Delrue en Geert Noppe allebei pedagogische wetenschappen studeerden. Ze vormden een kleinkunsttrio samen met Maarten van Mieghem, neef van Geert en toen de man achter de knoppen van de drumcomputer.

Yevgueni veroverde de publieksprijs en keek niet meer om.
Van onuitspreekbaar naar onontkoombaar: zo kan je de gestage opmars nog het best samenvatten. Intussen is Yevgueni vijf albums ver. Met 'Kannibaal', 'Aan de arbeid', 'We zijn hier nu toch', 'Welkenraedt' en een dubbele live-cd veroverde de vijfkoppige band rond Klaas Delrue drie keer goud én een vaste stek in de Vlaamse muziekscène.

In 2006 won de groep verdiend het programma 'Zo is er maar één', met hun hommage aan 'Laat ons een bloem' van Louis Neefs. Ook live staat Yevgueni stevig op zijn poten, met als uitschieters memorabele passages in Dranouter, de AB en op Marktrock.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: "Laat ons een bloem én laat ons een eigenzinnige, Nederlandstalige band als Yevgueni die wars van trends of genres boeiende en ontroerende kleinkunstbrengt." (TE)

Onze partners