Yasmine Kherbache: 'Di Rupo had beter jaren '30 uit kersttoespraak geschrapt'

31/12/12 om 14:41 - Bijgewerkt om 14:41

Yasmine Kherbache, de kabinetschef van premier Elio Di Rupo (PS), heeft gezegd dat de verwijzing naar de jaren '30 beter uit de kersttoespraak van de koning was gehaald.

Yasmine Kherbache: 'Di Rupo had beter jaren '30 uit kersttoespraak geschrapt'

© Belga

Yasmine Kherbache, de kabinetschef van premier Elio Di Rupo (PS), heeft op Radio 1 gezegd dat de verwijzing naar de jaren '30 beter uit de kersttoespraak van de koning was gehaald.

"Als ik zie hoe de toespraak nu misbruikt wordt, dan denk ik dat de verwijzing naar de jaren '30 inderdaad beter geschrapt was", zo zei Kherbache op de VRT-radio. Zij heeft de toespraak niet op voorhand kunnen lezen, maar premier Elio Di Rupo wel. "De kerstboodschap is iets tussen de premier en de koning", zegt
Kherbache. "De premier krijgt die tekst voor zich en kan er opmerkingen over maken". Ze heeft niet met de premier over de boodschap gesproken.

Kherbache: 'Dit zegt veel over politieke spanningen in ons land'

Kherbache betreurt de ophef. Zij vindt dat de toespraak "misbruikt werd door mensen die zich niet aangesproken voelden, maar er wel op sprongen." Ze haalde aan wat voormalig premier Wilfried Martens (CD&V) zei in La Libre Belgique, "de koning en Di Rupo hebben bepaalde Vlamingen die te kwader trouw zijn, onderschat."

Het is volgens het Antwerpse gemeenteraadslid tekenend voor "deze tijden van politieke spanning" dat er zoveel stennis geschopt wordt rond de toespraak. "Dit zegt dus veel over de politieke spanningen in ons land", concludeert de kabinetschef van premier Di Rupo. "Dat heeft te maken met politiek gebruik van bepaalde statements, en daar moeten we sereen onder blijven. Als we zien hoe het nu gebruikt is, zou je kunnen zeggen: we doen die verwijzing naar de geschiedenis niet".

'Waarschuwen voor populisme is belangrijk en noodzakelijk'

Kherbache noemde het ook nog intriest dat er moet opgelet worden over waarschuwingen tegen populisme: "Het is intriest hoe we nu aan zelfcensuur moeten doen, als we willen verwijzen naar het populisme. Wat opvalt is dat koning Boudewijn in 1993 ongeveer dezelfde uitspraak heeft gedaan en toen struikelde er niemand over".

Het mag dan wel een slecht idee zijn te verwijzen naar de jaren '30, besluit Kherbache, maar waarschuwen tegen populisme is wel belangrijk en noodzakelijk.

Onze partners