Wouter Beke: 'N-VA meet met twee maten en twee gewichten'

19/02/13 om 09:05 - Bijgewerkt om 09:05

'Je kan niet aan de ene kant zeggen dat je van de regels moet afblijven en vervolgens iemand beschuldigen als de regels worden toegepast', zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke over de aanval van N-VA op ACW.

Wouter Beke: 'N-VA meet met twee maten en twee gewichten'

© Belga

Dat de N-VA het ACW frontaal aanvalt, is op zich voor Wouter Beke geen grote verrassing. "Je kan de schorpioen niet verwijten dat ze bijt", aldus Beke in het VRT-radioprogramma De Ochtend.

Maar de CD&V-voorzitter vindt wel dat de oppositiepartij met twee maten en twee gewichten meet. "Er zijn regels. En ofwel past men die toe, ofwel past men die regels aan. Maar je kan niet aan de ene kant zeggen dat je van de regels moet afblijven en vervolgens iemand beschuldigen als de regels worden toegepast", aldus Beke. "Toen onze minister van Financiën Steven Vanackere die fiscale optimalisaties heeft aangepakt, voerde de N-VA daar oppositie tegen."

"Wat CD&V en ACW delen, is een visie op mens en samenleving: dat tussen de staat en markt nog een middenveld moet zijn met bindende krachten die ervoor zorgen dat we niet naar een verruwde samenleving gaan waar alleen nog het recht van de sterkste geldt, maar waar ook nog solidariteit is. Als het ACW gebruik heeft gemaakt van de optimalisaties, en als dat juridisch correct is, dan is dat wel ingezet om projecten te financieren die die verbindende krachten mogelijk maken. Als de wet er is, kan je niet beletten dat ze toegepast worden. Nogmaals: je kan niet met twee maten of twee gewichten werken en vinden dat het voor bedrijven kan en voor anderen niet. Je kan geen oppositie voeren om regels niet aan te passen, en dan verwijten dat ze worden toegepast."

Wouter Beke: 'Je kan de schorpioen niet verwijten dat ze bijt'

Op het partijbureau van de CD&V klonk eerder al scherpe kritiek op de N-VA. Europarlementslid Ivo Belet sprak van een "andere agenda": "De N-VA wil het sociaal middenveld wegvegen en daar verzet ik mij tegen." Bij Etienne Schouppe klonk het dat "het met de dag duidelijker wordt dat het ACW niet past in de maatschappijvisie van de N-VA."

Over een vermeende partijpolitieke agenda van de N-VA zei Beke: "Je kan de schorpioen niet verwijten dat ze bijt. Wij zijn de partij die vindt dat economische groei gekoppeld moet worden aan sociale rechtvaardigheid. Anderen maken een andere keuze, voor een sterkere vrije markt en polarisatie, en dat is legitiem. Dat is het georganiseerde meningsverschil."

Inschattingsfouten

Beke erkent dat de christelijke arbeidersbeweging ACW "inschattingsfouten" heeft gemaakt. Daar betaalt de organisatie dan ook een prijs voor: "De financiële onderbouw, Arco, die is in vereffening. Ze zijn daar mensen aan het ontslaan." Hij hoopt dat het gerecht en de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) snel duidelijkheid scheppen over de financiële constructies. "De manier waarop ze gestalte zullen geven aan hun organisatie, daar moeten zij nu aan werken."

"Ofwel zijn er dingen die niet kunnen, en dan moet het ACW de verantwoordelijkheid dragen. Ofwel gaat het om dingen die wel kunnen en dan moet de N-VA op de blaren zitten", zo zei Beke.

Wouter Beke: 'Laat gerecht en BBI waarheidscommissie zijn'

Het voorstel om een "waarheidscommissie" op te richten (een suggestie van professor Luc Huyse) ziet Beke niet echt zitten, al was het maar omwille van de "erg ongelukkige vergelijking" met Zuid-Afrika. "Laat het gerecht en de BBI maar de waarheidscommissie zijn in dit dossier", aldus Beke. (Belga/TE/SD)

Lees meer over:

Onze partners