Wordt N-VA de nieuwe macho-partij?

23/01/16 om 10:02 - Bijgewerkt om 10:46

Bij N-VA zijn 2 van de 12 cruciale functies ingevuld door vrouwen. 'Je ziet dat de partij een probleem heeft met vrouwen die op het voorplan kunnen staan', aldus Lisbeth Imbo (De Morgen).

Wordt N-VA de nieuwe macho-partij?

Peter De Roover en Sarah Smeyers © BELGA

Peter De Roover werd afgelopen week verkozen als nieuwe fractieleider voor N-VA in de Kamer. Hoe belangrijk is een fractieleider voor z'n partij en wat houdt zijn taak precies is? Daarover debatteerden onder meer SP.A'er Bruno Tobback en hoofdredactrice bij De Morgen Lisbeth Imbo in De Afspraak.

Tobback noemt het 'heel flagrant' dat de N-VA veel topfuncties heeft in de politieke instellingen, maar dat vrouwen daarin nauwelijks aan de bak komen. Hij maakt de rekening: 12 cruciale functies en 2 daarvan zijn voor vrouwen.

'Misschien is het wel zo dat verstandige vrouwen niets bij N-VA te zoeken hebben', aldus Tobback.

'Ik begrijp wel de keuze voor Peter De Roover', zegt Imbo. 'Zeker wat retorisch talent is hij beter dan Smeyers. 'Ik denk niet dat het Sarah Smeyers moest worden, simpelweg omdat ze een vrouw is. Maar je ziet wel dat de partij een probleem heef met vrouwen die op het voorplan kunnen staan.'

Onze partners