Wie is Sophie Wilmès, de opvolgster van Hervé Jamar?

21/09/15 om 17:24 - Bijgewerkt om 17:37

Sophie Wilmès, de Franstalige liberale die partijgenoot Hervé Jamar opvolgt als federaal minister van Begroting, zette pas vorig jaar haar eerste stappen op het federale niveau. Wilmès is wel sinds 2007 schepen van Financiën en Begroting in de faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode.

Wie is Sophie Wilmès, de opvolgster van Hervé Jamar?

© Belga

De komst van Wilmès als minister is een complete verrassing. Pas na de verkiezingen van 25 mei vorig jaar zette ze haar eerste stappen in de nationale politiek. Als opvolgster van vicepremier Didier Reynders kwam ze in de Kamer terecht, hoewel ze lang niet de meeste voorkeurstemmen haalde voor de MR in haar kieskring. Acht andere kandidaten - weliswaar vooral op de lijst met effectieven - scoorden beter.

Wilmès studeerde toegepaste communicatie, reclame en marketing aan het Brusselse IHECS. Na haar studies ging ze aan de slag bij de Europese Commissie, waar ze als financieel beheerder werkte op projecten rond ontwikkelingssamenwerking en de Europese uitbreiding. In avondschool deed ze er intussen een speciaal licentiaat financieel beheer bij, zo leert de bio op haar website.

In september 2005 werd Wilmès economisch en financieel adviseur bij een advocatenkantoor gespecialiseerd in ondernemingsrecht. Een job die ze opgaf om in 2007 schepen te worden in Sint-Genesius-Rode. De legislatuur voordien was ze al gemeenteraadslid in Ukkel. Ze zat ook kort in de provincieraad van Vlaams-Brabant voor ze Kamerlid werd. En sinds 2013 is ze voorzitter van de MR-afdeling in de Brusselse rand.

Bekend is Wilmès in Vlaanderen in elk geval nog niet. Als lid van de Kamercommissie Financiën en Begroting zette ze onder meer mee haar schouders onder de strengere regels voor financiële aasgierfondsen, die over de grenzen van meerderheid en oppositie werden uitgewerkt. Wilmès haalde daarnaast slechts enkele keren de Vlaamse pers, vooral na fouten in de begroting van Sint-Genesius-Rode. Rode moest meteen een begrotingswijziging doorvoeren en ruim een miljoen extra lenen nadat het misliep bij de overgang naar de door Vlaanderen opgelegde 'beleids-en beheerscyclus'. Verschillende posten werden toen niet mee gekopieerd naar het nieuwe budget.

Met de komst van Wilmès stijgt het aantal vrouwelijke ministers in de regering met een derde. De liberale politica heeft vier kinderen en is getrouwd met een Australiër. (Belga/JH)

Onze partners