West-Vlaamse priesters schrijven open brief aan kardinaal Danneels

07/09/10 om 08:34 - Bijgewerkt om 08:34

Een publieke verklaring van Danneels in en buiten de Kerk zou als een sterk signaal worden gezien, zeggen de briefschrijvers.

West-Vlaamse priesters schrijven open brief aan kardinaal Danneels

© Belga

Kardinaal Danneels moet toegeven dat hij zich in de affaire-Vangheluwe heeft laten leiden door de bekommernis om het imago van de Kerk en dat hij de verdediging van het slachtoffer zwaar tekort heeft gedaan. Dat vragen de twee West-Vlaamse priesters Geert De Decker en Jef Ravelingien in een opmerkelijke open brief aan de kardinaal, die dinsdag in Het Nieuwsblad staat.

De brief is ook ondertekend door Marijke Deconinck. De drie ondertekenaars zijn actief in de West-Vlaamse Basisgroepen en de diaconiewerking van het bisdom Brugge.

"Dankzij aartsbisschop Romero uit El Salvador zijn wij uiterst gevoelig geworden voor de stemlozen", schrijven ze. "Het blijft onze diepste pijn herhaaldelijk te moeten vaststellen dat het beluisteren van de stem der slachtoffers zelden of nooit een voorkeursoptie is voor het instituut 'Kerk'."

De briefschrijvers zeggen dat een publieke verklaring van Danneels in en buiten de Kerk als een sterk signaal zou worden gezien en dat hij door zo'n signaal niet kleiner, maar groter zou worden. Zo'n verklaring zou de Kerk weer wat perspectief kunnen brengen, luidt het nog.

Onze partners