'We hebben alles opnieuw beleefd'

21/10/11 om 15:59 - Bijgewerkt om 15:59

Reacties op de veroordeling tot levenslang van Ronald Janssen.

Jef Vermassen, de advocaat van de familie Van Uytsel, vond het zeer belangrijk dat Janssen niet enkel werd veroordeeld voor de moord op Annick Van Uytsel, maar ook voor de ontvoering. "Hij heeft Annick hier in Tongeren afgeschilderd als een hoer. Alsof dat meisje vrijwillig naakt bij hem in bed zou kruipen."

Nu is Annick volgens de advocaat in ere hersteld, en dat doet de familie volgens hem ontzettend goed. "Voor iemand die zoveel heeft aangericht als Ronald Janssen, is er maar één plaats: de gevangenis."

Vermassen ziet naar eigen zeggen steeds vaker persoonlijkheden als die van Janssen opduiken in assisenzaken, en dat verontrust hem.

'Alles opnieuw beleefd'

"De afgelopen periode was de moeilijkste van ons leven," zei Kelly Paulus, de zus van de vermoorde Kevin Paulus, na afloop van het assisenproces van Ronald Janssen. "De periode na de moord werd getekend door ongekende emoties. Ons leven was geen leven meer, maar toch moesten we voort. Uur per uur, dag per dag."

De voorbije weken kwamen alle gevoelens weer boven. "We hebben alles opnieuw beleefd. We missen nog elke dag hun lach, hun stem, hun aanwezigheid."

Kelly is blij dat het beeld van Kevin dat door Janssen werd opgehangen, nu uit de wereld is geholpen. "Iedereen weet nu dat Kevin geen pester was. Dat is een hele opluchting voor mijn ouders."

De drie families hebben tijdens het proces veel aan elkaar gehad, vertelt Kelly. "We hebben elkaar heel hard gesteund om deze vier weken zo goed mogelijk door te komen."

'Iets doen aan huis Janssen'

"Aan dat huis van Ronald Janssen gaan we iets doen. We weten nog niet wat, maar er zal iets mee gebeuren." Dat zei Eddy Van Uytsel, de vader van Annick. De vader van Shana Appeltans had aangegeven dat de confrontatie met de woning van de buurman moeilijk zal blijven.

De families Appeltans en Van Uytsel hebben naar eigen zeggen een vriendschap voor het leven overgehouden aan het vier weken durende assisenproces. Eddy Van Uytsel: "Ik ben deel geworden van de grote familie Appeltans. We hebben een hechte band gesmeed. Die wil ik nooit meer kwijt", gaf ook Johan Appeltans aan.

Eddy Van Uytsel is naar het assisenproces gekomen in de hoop antwoorden te krijgen van Janssen. "Wij kenden Janssen niet voor we naar hier kwamen. We hoopten nog dat hij duidelijkheid zou verschaffen over wat hij met ons Annick heeft uitgestoken."

Antwoorden kreeg de familie Van Uytsel niet, maar wel de insinuatie dat Annick vrijwillig met Janssen zou zijn meegegaan. "Het was een donderslag bij heldere hemel toen Janssen dat op de eerste procesdag verklaarde. Daarna ben ik buitengegaan telkens hij begon te spreken."

De moeder van Annick voelt zich gesterkt door de getuigenissen van de vriendinnen van Annick. "Dat heeft haar het respect teruggegeven dat ze verdiende. Vanaf toen mocht Janssen zeggen wat hij wou."

Dat Janssen echt spijt zou hebben, gelooft de familie Van Uytsel niet. "Hij kent het woord, maar niet de gevoelens die er achter zitten", zegt Eddy Van Uytsel. "We hadden gehoopt dat hij tijdens het proces zou breken. Dat is niet gebeurd."

'Nooit zo machteloos gevoeld'

Jos Vander Velpen, advocaat van de familie Appeltans: "Ik heb me nooit zo machteloos gevoeld als tijdens dit proces. Je blijft zoeken naar een grammetje menselijkheid, gevoeligheid, empathie, zelfs bij een kernpsychopaat. Dat kwam maar niet naar boven. Iedereen heeft het geprobeerd, maar die man kent geen enkel mededogen."

De emotie die Janssen in zijn laatste woord tentoonspreidde, is gespeeld, zo meende de advocaat. "Die woorden heeft hij vannacht tien keer gerepeteerd in zijn cel."

Vander Velpen vindt het jammer dat de terbeschikkingstelling van de regering niet kon worden uitgesproken. Toch betekent dat volgens hem niet dat Janssen ooit zal vrijkomen. "Het hof heeft een duidelijk signaal gegeven dat dat eigenlijk nooit mag gebeuren".

'Respect voor zijn kinderen'

"De kinderen van Ronald Janssen zullen het nog heel moeilijk krijgen." Dat zei Geert Jaspaert, de advocaat van de familie Paulus. "Ik vraag me af hoe die kinderen zullen worden opgevangen".

"Voor Janssens familie en zijn ex heb ik geen enkel respect meer", verklaarde ook Johan Appeltans, de vader van Shana. "Voor zijn kinderen wel. Die hebben ook geen leven meer."

Meester Jaspaert had na afloop van het proces grote kritiek op het onderzoek en het assisenproces. "Na Dutroux is er weinig veranderd. Er is nog steeds veel te weinig toezicht op het onderzoek. Het proces zelf heeft te lang geduurd. We hebben twee weken moeten luisteren naar de uiteenzettingen van de speurders."

Het is nu aan de wetgever om de nodige uitvoeringsbesluiten te nemen die het opnieuw toelaten een terbeschikkingstelling uit te spreken in een zaak als deze. Wat Janssen zelf betreft, "moet de wetgever er maar voor zorgen dat deze mens nooit meer in de maatschappij komt". (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners