VRT onder vuur: vraagt geld om aan bod te komen in programma

© Belga

Mediaminister Ingrid Lieten vindt dat de VRT geen geld mag vragen aan brouwerijen om opgevoerd te worden in het tv-programma Tournée Generale.

VRT laat brouwerijen betalen om in programma in beeld te mogen komen. Parlementsleden Bart Tommelein (Open VLD) en Carl Decaluwe (CD&V) dienen klacht in bij de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM).

In de mediacommissie van het Vlaams parlement lag de openbare omroep vandaag zwaar onder vuur. De VRT vraagt geld om opgenomen te worden in een reportageprogramma.

Geloofwaardigheid

De mediacommissie van het Vlaams Parlement en mediaminister Ingrid Lieten (sp.a) vinden het niet kunnen dat de makers van het populaire VRT-bierprogramma Tournée Générale brouwerijen tegen betaling aan bod laten komen. Volgens minister Lieten komt het verhaal de geloofwaardigheid van de openbare omroep niet ten goede. Ze wil “soortgelijke incidenten” in de toekomst vermijden.

Tournée Générale

In Tournée Générale toeren Jean Blaute en Ray Cokes langs Belgische brouwerijen om de kijker op een originele manier kennis te laten maken met bier. Nu blijkt dat de makers, het productiehuis Sputnik TV, enkel brouwers aan bod lieten komen die hiervoor hadden betaald.

Bedot

De makers voerden aan dat het louter om “product placement” gaat, het onopvallend laten opduiken van een product in een programma. De leden van de mediacommissie zijn het met die stelling niet eens. “Ik voel mij bedot”, zegt Open Vld’er Bart Tommelein.

Commotie

Mediaminister Lieten zegt dat “de letter van de wet” is gerespecteerd, maar begrijpt de commotie. “De kijker verwacht dat het programma dié bieren aanprijst die de makers de beste vinden, en niet alleen dié bieren die de redactie ok vindt én waarvan de brouwers bereid zijn diep in de buidel te tasten.”

Perceptie

“Hierdoor ontstaat de perceptie dat de redactionele autonomie relatief is, en dit is nefast voor de geloofwaardigheid van een programma dat mensen bekijken als een informatief programma van de publieke omroep. Die geloofwaardigheid is van cruciaal belang voor het bestaansrecht van een publieke omroep,” zegt minister Lieten.

Lieten liet zich informeren bij de VRT en kreeg bij de omroep te horen dat de brouwerijen een kleine 30 procent hebben betaald van de productiekosten van het programma. Het gros, ruim 22 procent van de productiekosten, kwam van de Federatie van Belgische Brouwers. Het is niet duidelijk hoeveel individuele brouwerijen aan de federatie betaalden. Daarnaast zorgden ook nog drie grote brouwerijen voor een aparte bijdrage.

De makers zeggen dat ze zélf beslissen welke bieren en brouwerijen aan bod kwamen en voorstellen van brouwers hebben geweigerd om inhoudelijke redenen.

De parlementsleden Bart Tommelein (Open Vld) en Carl Decaluwé (CD&V) vragen zich wel af of de wet hier is gerespecteerd. Zij dienen alsnog een klacht in bij de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM). (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content