Vreemdelingentaks levert Francken 7 miljoen euro extra op

07/04/15 om 07:24 - Bijgewerkt om 07:24

De vreemdelingentaks, die nieuwkomers moeten betalen voor de afhandeling van hun verblijfsaanvraag, levert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) een kleine 7 miljoen euro extra op.

Vreemdelingentaks levert Francken 7 miljoen euro extra op

Theo Francken (N-VA), minister voor Asiel en Migratie © BELGA

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft een kleine 7 miljoen euro extra om zijn voornemens waar te maken. Dat geld komt van de befaamde "vreemdelingentaks" die nieuwkomers moeten betalen voor de afhandeling van hun verblijfsaanvraag, zo staat in De Morgen.

Voor nieuwkomers die hier komen studeren of worden herenigd met hun gezin, bestaat er sinds maart een "vreemdelingentaks" - volgens het officiële jargon: een "billijke retributie" - van 160 euro. Voor arbeidskaarten en regularisaties gaat het om 215 euro. Per jaar moet die retributie 9,3 miljoen euro opbrengen. Dit jaar rekent Francken op de inkomsten vanaf maart, wat zou neerkomen op 6,9 miljoen euro.

Duizend extra repatriëringen

Normaal gezien gaat het geld van elke nieuwe taks naar de schatkist en heeft het betrokken departement er dus geen rechtstreeks voordeel van. Bij deze vreemdelingentaks is dat niet het geval. Francken mag - als gevolg van de begrotingscontrole - de opbrengst van dit jaar houden.

Met het geld kan Francken honderd extra plaatsen voorzien in de gesloten centra en probeert hij dit jaar duizend extra repatriëringen uit te voeren. (Belga/AVE)

Onze partners