Vraag naar onderzoekscommissie misbruik kerk

29/06/10 om 16:21 - Bijgewerkt om 16:21

Een groep slachtoffers pleit voor een parlementaire onderzoekscommissie.

Vraag naar onderzoekscommissie misbruik kerk

© Dimitri Van Zeebroeck

Een groep mensen die het slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik door geestelijken vraagt de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie.

Nu de commissie-Adriaenssens is opgedoekt, is een dergelijke commissie de enige manier om de slachtoffers aan het woord te laten en erkenning te geven, aldus priester Rik Devillé.

De Vlaamse Werkgroep Mensenrechten in de Kerk pleitte daar dinsdag voor tijdens een actie op de trappen van de Brusselse Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal.

Volgens Devillé heeft de kerk nooit iets gedaan met de dossiers die de werkgroep over de jaren heen heeft verzameld. Er is sprake van driehonderd dossiers.

De groep had afgelopen zaterdag een afspraak bij de commissie-Adriaenssens om haar verhaal te doen, maar dat gesprek ging niet door na de gerechtelijke actie bij de commissie.

Volgens voorzitster Lieve Janssens van de werkgroep wilde toenmalig kardinaal Godfried Danneels de slachtoffers tijdens een gesprek met de werkgroep in 2000 niet geloven en weigerde hij op te treden tegen het misbruik in de kerk.

De slachtoffers waren er volgens Danneels enkel op uit om de kerk kapot te maken en meende dat hun verhalen waren ontsproten aan een ziekelijke fantasie, aldus een getuigenis van Janssens die ze zaterdag had moeten voorlezen voor de commissie.

Onze partners