Vilvoorde zakt weg in wanbeheer

16/02/12 om 06:43 - Bijgewerkt om 06:43

De sociale huisvestingsmaatschappij in Vilvoorde (IVMW) ging zich te buiten aan wanbeheer, wetsovertredingen en mogelijke fraude.

Dat blijkt uit een vernietigend rapport van een adviseur van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), dat De Standaard kon inkijken.

Volgens de doorlichting werd de boekhoudwetgeving in de jaren 2008-2010 niet nageleefd, zijn kosten onverklaarbaar hoog en werden subsidies niet aangevraagd. Het geheel wordt overgoten met een saus restaurantfacturen tot 2.000 euro per maand en dure teambuildingactiviteiten.

De IVMW maakte jaarlijks ook tot 800.000 euro meer personeelskosten dan gebruikelijk voor een socialehuisvestingsmaatschappij van die grootte. Het rapport ziet ook indicaties van fraude. Ook de afdeling Toezicht van het Agentschap Wonen heeft mogelijke fraude gesignaleerd.

Grondige audit
De huidige voorzitter van de raad van bestuur, Herman Dewaerheid (CD&V) zegt dat de maatschappij een klacht met burgerlijke partijstelling zal indienen als er echt fraude wordt aangetoond.
De raad van bestuur heeft een brief gestuurd aan de Vlaamse overheid met de vraag een grondige audit, ook naar strafrechtelijke feiten, te bevelen.

Ook Vlaams minister van Wonen, Freya Van den Bossche (SP.A), zegt dat ze de zaak helemaal wil uitspitten. Ze stelt de Vlaamse regering volgende vrijdag voor om de audit van de Vlaamse administratie in te schakelen. "Als blijkt dat er meer aan de hand is dan louter wanbeheer, zullen we niet aarzelen om het dossier aan het gerecht te bezorgen", luidt het. De IVMW krijgt een maand om een herstelplan in te dienen. (Belga/TE)

Onze partners