Vijftigal indignados opgepakt in Koekelberg

09/10/11 om 10:54 - Bijgewerkt om 10:54

Honderden "indignados", pleinbezetters uit Spanje en Frankrijk, hadden zaterdagavond hun tenten opgeslagen in het Elisabethpark in Koekelberg. Een harde kern die de beschermde site niet wou verlaten is opgepakt.

Vijftigal indignados opgepakt in Koekelberg

© Belga

Honderden "indignados", pleinbezetters en sociale activisten uit Spanje en Frankrijk, hadden zaterdagavond hun tenten opgeslagen in het Elisabethpark in Koekelberg. Ze willen in Brussel een week debatteren over de wereldproblemen. Het Elisabethpark in Koekelberg is een beschermde site en de politie had de actievoerders gevraagd hun intrek te nemen in de oude gebouwen van de Hogeschool-Universiteit Brussel.

Over het politiebevel werd zaterdagavond in de groep uitvoerig gediscussierd. Rond 22 uur was er nog altijd geen besluit uit de bus gekomen. Daarom is de politie overgegaan tot de evacuatie van de bezetters uit het park. De actievoerders kregen te horen dat ze moesten vertrekken. "Jullie hebben voldoende tijd gehad om te overleggen. Het is 22 uur, dat betekent dat het park, een beschermde site, leeg moet zijn. De buren klagen over nachtlawaai. We zullen overgaan tot evacuatie", zo waarschuwde de korpschef de groep actievoerders.

De meeste indignados zagen de lokalen van de HUB als alternatieve overnachtingsplaats wel zitten, aangezien daar sanitaire voorzieningen zijn. Anderen, die hun tenten al hadden opgezet in het park, gingen niet akkoord. De lokale politie van de zone Brussel-West is dan tot actie overgegaan en heeft 48 indignados administratief aangehouden. De opgepakte activisten werden overgebracht naar de gemeenschappelijke cellen van de federale politie in Etterbeek. Per tien worden ze vrijgelaten en op de bus gezet richting de lokalen van de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB). Onder meer Belgen, Fransen en Spanjaarden werden opgepakt.

Samenscholingsverbod

De politie beklemtoont dat er vanavond zal ingegrepen worden als de "verontwaardigden" opnieuw proberen hun tenten op te slaan in het Elisabethpark. Vanaf 22 uur wordt ook het samenscholingsverbod van meer dan vijf personen in en rond het park opnieuw van kracht. Volgens de politie mogen de activisten wel tot 15 oktoker de HUB-gebouwen gebruiken om onder meer te overnachten en hun volksvergaderingen te organiseren. (Belga/INM)

Onze partners