Vier toekomstscenario's voor de Fyra

28/02/13 om 14:53 - Bijgewerkt om 14:53

Er zijn vier scenario's voor de toekomst van de Fyra, de hoge snelheidstreintussen Brussel en Amsterdam die nu al enkele weken op non-actief staat.

Vier toekomstscenario's voor de Fyra

© Belga

Het was de Nederlandse staatssecretaris voor het Spoor Wilma Mansveld die bekend maakte dat er vier opties zijn voor de toekomst van de falende Fyra. Mansveld bekijkt de mogelijkheden indien er geen Fyra's meer zullen rijden en wat er kan en moet gebeuren indien er 9, 16 of 19 treinstellen opnieuw zullen gaan rijden.

Mansveld en haar ploeg nemen voor elke optie de technische en juridische details onder de loep en berekenen het kostenplaatje van elke optie. Ook gaat de staatssecretaris aan tafel met mogelijke andere vervoerders, zoals Veolia en Arriva. Voorts neemt Mansveld de concessie (of het recht om op de Nederlandse sporen te mogen rijden, nvdr.) onder de loep.

"Ik ben niet met de Fyra getrouwd""Alle opties liggen open op tafel. Ik ben ook niet met de Fyra getrouwd", benadrukt Mansveld. In april hoopt de politica een plan naar de Kamer te kunnen sturen waarin ze haar aanpak van de verschillende scenario's uit de doeken doet. Tegen de zomer hoopt ze de volledige gedetailleerde uitwerking van de opties klaar te hebben. Dat is min of meer op hetzelfde moment waarop de uitkomsten van het technisch onderzoek naar de falende sneltrein bekend zouden zijn.

De Nederlandse politiek maande Mansveld alvast aan om haast te zetten achter haar onderzoek. VVD-Kamerlid Betty de Boer wil liefst alle informatie al op 1 april op tafel. "Dat is geen realistische termijn, het gaat sowieso zeker tot de zomer duren", repliceert Mansveld. (Belga/EA)

Onze partners