Verzekering gewaarborgd wonen verliest aan populariteit

08/07/12 om 08:26 - Bijgewerkt om 08:26

De verzekering is gratis, de Vlaamse overheid betaalt de premie, en beschermt de verzekerde tegen inkomstenverlies door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

Verzekering gewaarborgd wonen verliest aan populariteit

© Belga

De gratis verzekering gewaarborgd wonen verliest sinds 2010 aan populariteit. Volgens Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) ligt dat aan het feit dat de maatregel niet bekend genoeg is, zo meldt De Zondag.

Wie in Vlaanderen een hypothecaire lening aangaat om om een woning te bouwen, te kopen of te renoveren, kan sinds 1 april 2009 een beroep doen op de verzekering gewaarborgd wonen. De verzekering is gratis - de Vlaamse overheid betaalt de premie - en beschermt de verzekerde tegen inkomstenverlies door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

Het aantal ingediende dossiers en goedgekeurde aanvragen voor die verzekering zit in een fors dalende lijn. Het jaar 2010 was nog goed voor 9.180 goedgekeurde aanvragen, in 2011 zakte dat aantal naar 5.337. Dit jaar zijn er nog geen 2.500 dossiers ingediend en goedgekeurd.

Informatiecampagne

"Deze maatregel is gewoon nog niet bekend genoeg bij het grote publiek", reageert minister Van den Bossche. "Wonen Vlaanderen zal in de loop van het jaar een nieuwe informatiecampagne lanceren die in eerste instantie gericht zal zijn op het sensibiliseren van de notarissen. Daarnaast werd vastgesteld dat het aantal sociale leningen waarvoor een verzekering wordt aangevraagd te laag ligt.

In overleg met de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen en het Vlaams Woningfonds wordt bekeken op welke wijze het aantal aanvragen verhoogd kan worden." Tot 31 maart 2012 werd iets meer dan 17 miljoen euro aan premies betaald voor alle goedgekeurde aanvragen. (Belga/INM)

Onze partners